Vos geblesseerd voor WK, Van der Poel in topvorm

Het is onzeker of Marianne Vos komend weekend in het Tsjechische Tabor haar wereldtitel in het veldrijden kan prolongeren. De zevenvoudig wereldkampioene, waarvan de laatste zes jaar op rij, heeft last van een blessure aan haar linker hamstring. Bij de door de Italiaanse Eva Lechner gewonnen wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide eindigde ze gisteren slechts als twaalfde.

„Ik hoop dat het zal helpen als ik het goed laat behandelen en de komende dagen wat rust neem”, sprak Vos (27) na afloop tegen persbureau ANP. De hamstringblessure waarvan ze al enige tijd last heeft, verergerde twee weken geleden bij het Nederlands kampioen in Veldhoven, waar de veldrijders veel moesten lopen. Vos zegde zaterdag tegen haar gewoonte uit voorzorg af voor een wedstrijd in Rucphen. In Hoogerheide, waar ze vorig jaar wereldkampioen werd, wilde ze haar fans niet in de steek laten. Een risico voor het WK? „Ik maak me wel zorgen, maar er is verder weinig aan te doen. Ik kan alleen maar hopen dat het de komende dagen beter wordt.”

Bij de mannen stelde de pas 19-jarige Mathieu van der Poel zijn kandidatuur voor de wereldtitel bij de profs. Hij won in Hoogerheide – in de naar zijn vader vernoemde Grote Prijs Adrie van der Poel – zijn eerste wereldbekerwedstrijd. „Dit is zeker een van mijn mooiste overwinningen als crosser, in de wedstrijd van ons pa en voor eigen publiek.” Het WK? „Iedere wedstrijd die ik rijd wil ik winnen.”