Voor het eerst sinds ‘Oprah’ verscheen Lance Armstrong weer op televisie

Voor het eerst sinds zijn dopingbekentenissen bij Oprah Winfrey heeft Lance Armstrong weer een televisie-interview gegeven. Tegenover de BBC sprak de 43-jarige Amerikaan onder andere over schuld bekennen, spijt en vergiffenis. Toch zou hij zo weer doping gebruiken.

In een Amerikaans restaurant kijken gasten naar het interview van Lance Armstrong en Oprah Winfrey, nu ruim twee jaar geleden.
In een Amerikaans restaurant kijken gasten naar het interview van Lance Armstrong en Oprah Winfrey, nu ruim twee jaar geleden. Foto EPA / Peter Foley

Voor het eerst sinds zijn dopingbekentenissen bij Oprah Winfrey, nu ruim twee jaar geleden, heeft oud-wielrenner Lance Armstrong weer een televisie-interview gegeven. Tegenover een journalist van de BBC sprak de 43-jarige Amerikaan onder andere over schuld bekennen, spijt en vergiffenis. Toch zou hij zo weer doping gebruiken.

De BBC heeft een deel van de video op Youtube gezet. Bekijk het hele gesprek bij de omroep zelf of lees het hier.

Dat hij daarmee niet het gewenste antwoord geeft, beseft Armstrong maar al te goed. Maar net zoals bij zijn bekentenis wijst de man die 7 keer de Tour de France won – en later uit de uitslagen werd geschrapt – erop dat nagenoeg het volledige peloton aan de verboden middelen zat:

“Het is een moeilijke vraag en mijn antwoord zal niet populair zijn. Als ik in 2015 zou rijden, dan zou ik niet meer gebruiken, omdat dat nu volgens mij niet meer nodig is. Maar als je me terug zou brengen naar 1995, toen doping alomtegenwoordig was, dan zou ik het denk ik weer doen.”

Niet altijd strijden, alleen in de koers

Toch zou Armstrong niet alles op dezelfde manier hebben aangepakt, als hij een herkansing zou krijgen om zijn loopbaan over te doen. Hij zou de man die hij als wielrenner was hebben veranderd, bekent hij tegenover BBC-verslaggever Dan Roan. Wat hem stoort aan die Lance Armstong?

“De manier waarop hij met andere mensen omging, en dat hij niet kon ophouden met vechten. Het is goed om in een training te strijden, of in een koers. Maar tijdens een persconferentie heeft het geen zin om het gevecht aan te gaan. Vroeger had ik hier met jou zitten ruziën, was ik het gevecht aangegaan.”

Een zondebok voor alle misstanden in de wielersport

Het is niet voor het eerst dat Armstrong in de media reageert na het veelbesproken vraaggesprek met Oprah Winfrey van begin 2013. Zo gaf hij eind 2013 een groot interview aan de wielerwebsite Cyclingnews. Een optreden op televisie – laat staan zo lang – kwam na “De Bekentenis” echter niet meer voor.

Gemakkelijk was de periode na het interview niet, zo erkent Armstrong nu tegen de BBC. Voor zijn gevoel was de wielrenner namelijk niet alleen een dopingzondaar, maar werd hij opgevoerd als zondebok voor alles wat er mis was in het wielrennen. Want het dopingonderzoek en de rechtszaken, alles richtte zich op hem.

“Lance Armstrong was niet de grootste valsspeler in de geschiedenis van de sport. En US Postal [zijn ploeg destijds, NRC] had niet het meest geraffineerde dopingprogramma ooit. Dat kun je niet zeggen in het licht van wat je allemaal weet over Oost-Duitsland, West-Duitsland, de Russen en andere sportcompetities.”

Tijd voor vergiffenis?

Is het dan tijd om Lance Armstrong te vergeven voor zijn dopinggebruik? Net zoals zo veel van de renners met wie hij destijds reed min of meer vergeven zijn? De Amerikaan zelf twijfelt wanneer hij het antwoord geeft:

“Dat is niet echt eerlijk. Kijk, ik ga niet tegen je liegen. Als ik voor mezelf spreek zou ik zeggen: ja, dat moment komt dichterbij. Maar dat ben ik, en mijn woord telt niet meer. Wat uitmaakt is de mening van de mensen op de straat.”