Binaire opties

Verdien Heel Snel en Heel Makkelijk een Fortuin. Klik NU!

Foto iStock

Reyer, Peter, Giraldo of Kemal?

Reyer Roseboom, een 35-jarige advocaat uit Utrecht, heeft een redelijk goed salaris. Maar sinds hij de handel in binaire opties ontdekte, verdient hij iedere week 2.300 euro extra, zo vertelt hij op de site geldnieuws.com. Exact dezelfde foto en bijbehorend verhaal vind je ook op verschillende buitenlandse sites. Maar daar heet Reyer geen Reyer, maar Peter Hicks, Giraldo Monalda of Kemal Bölükbasi’nin.

Hun geheim: de handel in binaire opties, ook wel ‘alles-of-niets-contracten’. Kennis van de financiële wereld is niet vereist. Bovenal moedigen ze je aan om snel op de grote knop ‘BEGIN MET VERDIENEN!’ te klikken.

Klik

Welkom in de wereld van de binaire opties. De handel loopt via strak ontworpen en gebruiksvriendelijke sites met namen als Zoomtrader, Optie24 en OptionBit. Ze bieden iedereen die klanten binnenbrengt een flinke commissie – vandaar de wildgroei aan sites die beloven dat je Heel Snel En Heel Makkelijk Een Fortuin Kunt Verdienen.

Zo werkt het:
Stap 1: Kies een koers
Een voorbeeld: om 11.40 uur staat de koers van de AEX op 451,55.
Stap 2: Kies de looptijd (min. 30 sec.)
Op dat moment zet je 10 euro in op de voorspelling dat de index twintig minuten later gedaald is.
Stap 3: voorspel het verloop
Bij een juiste voorspelling krijg je de inzet terug plus een winstmarge van 77,9 procent
Stap 4: Tel uit je winst
Eh… Om 12.00 staat de AEX 0,15 procent hoger op 452,25: ik verlies tien euro.

Officieel is dit geen gokken. De binaire optie is een erkend financieel instrument, dat onder de Europese beleggingsrichtlijn MiFID valt. Toch heeft de Autoriteit Financiële Markten in Nederland nog geen vergunningen aan aanbieders verleend. Integendeel: de toezichthouder omschrijft het als “zeer risicovol product”.

“Bij hele korte looptijden helpt een visie op de markt niet bij het voorspellen van de onderliggende waarde. De koersbewegingen omhoog of omlaag zijn dan veelal willekeurig. Binaire opties hebben daarmee kenmerken van kansspelen.”

Iets heel anders dan rood of zwart

Thijs Bloemink is de oprichter van Optieclub, een van de Nederlandse aanbieders van binaire opties. Hoewel hij geen vergunning heeft, wordt hij al een paar jaar gedoogd. Met de AFM is hij het niet eens. “Bij binaire opties is het geen roulette. Als je de ontwikkelingen in de markt in de gaten houdt, kun je een betere voorspelling doen. Dat is iets heel anders dan rood of zwart op een roulettetafel.”

Dat mensen veel vaker goed dan fout voorspellen blijkt volgens Bloemink uit zijn cijfers. Iedere dag wordt er op zijn platform nu voor ongeveer 30.000 euro ingezet, waarbij er een winstuitkering van 81 procent is. Maar dat ‘het huis’ over een langere periode wint is duidelijk. “Dat is niet iets om me voor te schamen. Ik heb wel een zekere marge nodig natuurlijk.”

De AFM is niet overtuigd en weigert al een paar jaar een vergunning aan Optieclub te verlenen. Vanwege het gokelement zou Optieclub eerst een aparte vergunning moeten hebben van de Kansspelautoriteit. Vorige week sprak de rechter zich hierover uit: binnen zes weken moet de toezichthouder nu een nieuw besluit nemen.

Dat er tussen binaire opties en gokken een heel dun lijntje zit wil Bloemink overigens best toegeven. “Maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor speculaties op de beurs. Ik hoef RTL Z maar aan te zetten en de commentatoren heten je welkom in het grootste casino van Nederland.”