V&D verlangt na loonoffer ook offer van verhuurders

Vier maanden wil V&D zijn winkelpanden gratis ‘huren’. Daarna moeten de huurlasten structureel omlaag, vindt V&D.

V&D eist niet alleen een loonoffer van zijn personeel; de noodlijdende warenhuisketen bedingt ook een huurvrije periode van vier maanden bij de eigenaren van de winkelpanden.

Van februari tot en met mei wil V&D voor zijn 63 filialen geen huur betalen. Na die vier maanden zouden de huurprijzen structureel omlaag moeten worden gebracht, van 10 naar 7 procent van de winkelomzet.

Dit blijkt uit een brief die de warenhuisketen vorige week aan de vastgoedeigenaren heeft gestuurd. De brief kwam vanmorgen via de Volkskrant in de openbaarheid.

V&D verkeert in acute liquiditeitsproblemen, schrijft interim-directievoorzitter Don Roach in de brief. Hij beklemtoont dat de huidige huurtarieven niet houdbaar zijn. „Die zijn opgesteld toen de markt fundamenteel anders was”, schrijft hij.

En: „De huurkosten nemen jaarlijks toe ondanks een fikse daling in de aanloop in Nederlandse binnensteden (deels veroorzaakt door de sterke opkomst van online winkelen).”

V&D plaatst de vastgoedeigenaren voor voldongen feiten. In de brief vraagt het warenhuis zijn verhuurders niet om een huurvrije periode en structurele huurverlagingen – het deelt „de specifieke maatregelen waartoe de directie heeft besloten” eenzijdig mee. De opgelegde maatregelen zijn nodig, aldus V&D, om „de liquiditeitsbehoefte voor 2015 te overbruggen”.

V&D kan de druk opvoeren aangezien de pandeigenaren geen baat hebben bij een faillissement. Als dat gebeurt, leveren de panden vermoedelijk langer dan vier maanden niets op en is er onzekerheid over wat een volgende huurder wil betalen.

De eigenaren van V&D-panden zijn onder meer IEF Capital (dat panden in Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Groningen, Utrecht, Maastricht en Alkmaar bezit) en kleine vastgoedbeleggers als Vastned Retail en Metroprop. De huurcontracten lopen vaak tien of vijftien jaar. De vastgoedeigenaren waren vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Een week geleden maakte V&D bekend eenzijdig de lonen van de vijfduizend werknemers met 5,8 procent te verlagen, met ingang van februari. De vakbonden eisen in ruil voor het loonoffer baangaranties, maar V&D zegt die niet te kunnen toezeggen.