‘Turkse politie houdt 6 mensen aan voor de liquidatie van Ali A.’

Ali Akgun, hier rechts in beeld op een compositietekening, werd eind vorig jaar in Istanbul geliquideerd. Er zijn nu 6 mensen gearresteerd in verband met die moord.
Ali Akgun, hier rechts in beeld op een compositietekening, werd eind vorig jaar in Istanbul geliquideerd. Er zijn nu 6 mensen gearresteerd in verband met die moord. Foto Aloys Oosterwijk

De Turkse politie heeft vanavond 6 mensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij de moord op Ali A., een belangrijke verdachte in het Amsterdamse liquidatieproces. De aanhoudingen werden verricht in Istanbul en Ankara, zo melden Turkse media. Een van de arrestanten zou de schutter zijn.

De aanhoudingen in de twee Turkse steden werden ongeveer gelijktijdig verricht, zo meldt CNN Türk, de Turkse versie van het gelijknamige Amerikaanse zender. Bij de arrestaties vond de politie een wapen. Het is nog niet duidelijk of dit het geweer is dat werd gebruikt bij de liquidatie van Ali A.

Plaatsvervangend opdrachtgever in Amsterdamse onderwereld

A. werd op Kerstavond doodgeschoten in Istanbul, toen hij met zijn auto bij het stoplicht stond te wachten. Hij was jarenlang een van de belangrijkste verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. De nieuwe kroongetuige Fred Ros wees hem aan als de opdrachtgever voor verschillende moorden.

De Turkse Nederlander zou samen met anderen de opdracht hebben gegeven voor de liquidatie van vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005. Ook zou hij in 2007 Ros hebben betaald voor de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl. Volgens de kroongetuige was A. een soort plaatsvervangend opdrachtgever wanneer een andere hoofdverdachte in het Passage-proces, Dino S., even niet beschikbaar was.

Eerder al aanhoudingen vanwege andere liquidatie

Vlak voor het weekeinde meldde een Turkse krant al dat de politie 10 verdachten had aangehouden voor onder meer de moord op A. Dat bleek later echter niet het geval. De arrestaties van vrijdag hielden verband met de liquidatie van Vedat S., een andere Turkse Nederlander die eveneens op Kerstavond in Istanbul werd vermoord.