Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Syrisch Observatorium: Kobani weer helemaal in handen van Koerden

Rook stijgt op uit Kobani op deze foto van 17 november vorig jaar.
Rook stijgt op uit Kobani op deze foto van 17 november vorig jaar. Foto AP/ Vadim Ghirda

Na een maandenlange strijd zouden de Koerden de extremisten van Islamitische Staat (IS) geheel hebben verjaagd uit het Syrische stadje Kobani, op de grens met Turkije. Al enige tijd komen er berichten uit het gebied dat IS in Kobani terrein verloor, maar nu is de stad volgens het Britse Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) weer geheel in handen van de Koerden, schrijft persbureau Reuters.

Het SOHR, een eenmansorganisatie die de Syrische burgeroorlog monitort door middel van activisten ter plaatse, meldde eerder op de middag nog dat de Koerden IS zo goed als verdreven hadden, iets wat werd bevestigd door een functionaris van de peshmerga, de Koerdische strijders. Er moet wel een slag om de arm gehouden worden; de oorlog in Syrië is ook een propagandaoorlog, waarin vaak tegenstrijdige berichten naar buiten komen.

Op een heuvel bij Kobani hangt nu een ‘overwinningsvlag’ van de Koerden:

Twitter avatar Joyce_Karam Joyce Karam After 5 months, #ISIS pushed out of #Kobane by Kurdish fighters & airstrikes. A “victory flag” http://t.co/iv3fHAjQ8m http://t.co/R6kIfp6FK1

Update 18.05 uur: Het Amerikaanse ministerie van Defensie weigert vooralsnog te zeggen dat de strijd in Kobani voorbij is, schrijft Reuters. Wel zegt ze dat de Koerdische strijdkrachten “grotendeels” de macht hebben.

Symbolisch belang

Desalniettemin komen de berichten niet als een verrassing. IS verliest al enige tijd terrein in Kobani, mede door fel verzet van de aanwezige Koerdische strijders, maar ook zeker door een groot aantal luchtaanvallen van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Die vinden sinds de start van de internationale militaire hulp in Syrië en Irak bijna dagelijks plaats. Een grote meerderheid van het totale aantal luchtaanvallen in de landen vindt rond Kobani plaats.

Dat is ook waarom de herovering van Kobani door de Koerden van grote symbolische waarde is, zegt onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer:

“Van strategisch belang in de strijd is het bijna niet. Maar wel van symbolisch belang. Het was IS dat toen de luchtaanvallen van de coalitie begonnen pushte om door te gaan met het innemen van Kobani, onder het motto: die luchtoperatie doet ons niets. Dat is ze dus niet gelukt en dat is een psychologische dreun.”

Kobani verliezen, zo zei Faysal Atani van de Atlantic Council eerder deze maand tegen persbureau AP, zal het beeld van onoverwinnelijkheid dat IS heeft willen uitstralen “ernstig ondermijnen”. Het zou de groepering volgens hem ook het “psychologische voordeel” kosten dat ervoor heeft gezorgd dat IS zo veel strijders aan zich gebonden kreeg en dat zo veel potentiële rivalen intimideerde net als de bevolkingen waarover de extremisten nu de macht hebben.

Strijd sinds september

Sinds september wordt er hevig gevochten in en rondom Kobani. Volgens recente cijfers van het SOHR van eerder deze maand zijn daarbij zo’n 1.600 mensen omgekomen: 1.075 leden van IS, 459 Koerdische strijders en 32 burgers.

In oktober leek het alsof IS veel delen van de stad in handen had. Toen verscheen er een propagandavideo van de groepering met daarin de Britse gijzelaar John Cantlie. Hij werd ingezet om te vertellen dat IS ondanks luchtaanvallen van de internationale coalitie tot ver in Kobani was gekomen.