Spanningen lopen op in Oekraïne - noodtoestand in Donbass

Een Oekraïense militair met camouflage maakt zijn geweer klaar aan het front vlakbij havenstad Marioepol.
Een Oekraïense militair met camouflage maakt zijn geweer klaar aan het front vlakbij havenstad Marioepol. Foto AFP / Anatoli Boiko

Terwijl pro-Russische separatisten vandaag weer vol in de aanval gingen in het oosten van Oekraïne heeft de Oekraïense premier Jatsenjoek de noodtoestand in Donetsk en Luhansk uitgeroepen. Voor het hele land geldt een toestand van extra waakzaamheid.

Volgens Kiev zijn er tijdens schermutselingen in Debaltseve met de separatisten de afgelopen 24 uur zeven Oekraïense soldaten omgekomen en 24 gewond geraakt. Het geweld is afgelopen week sinds het maandenlange staakt-het-vuren weer flink opgelaaid. Bij beschietingen zaterdag vielen zeker vijftien doden en tientallen gewonden in de havenstad Marioepol.

De EU heeft de ministers van Buitenlandse Zaken bijeengeroepen voor een spoedvergadering donderdag over de gespannen situatie. De Amerikaanse president Obama zei dat Washington alle opties in overweging neemt om Rusland te isoleren. Rusland wordt ervan verdacht de strijd van de separatisten in het oosten van Oekraïne aan te wakkeren en te steunen. Obama, die India deze dagen bezoekt, liet weten aan verslaggevers van persbureau Reuters:

“We zijn erg bezorgd over deze laatste, agressieve uitbraak van geweld door de separatisten met steun van Rusland, Russisch materieel, Russische financiële steun, training en troepen.”

De Russische president Poetin heeft op zijn beurt Kiev ervan beschuldigd dat het land weigert met de rebellen te praten. Ook zei Poetin dat een buitenlands legioen van de NAVO met de Oekraïense troepen meevocht. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gaf Kiev ook de schuld van de recente geweldsuitbraak:

“Het is naïef te denken dat de rebellen zichzelf zouden verzoenen met het feit dat ze gebombardeerd worden.”