Site Malaysia Airlines gehackt, mogelijk door aanhangers IS

Website Malaysia Airlines gehackt
Website Malaysia Airlines gehackt Screenshot Twitter

De website van Malaysia Airlines is vannacht gehackt, vermoedelijk door aanhangers van Islamitische Staat (IS). Dat meldt persbureau AP. De groep die de hack in eerste instantie opeiste noemt zichzelf Cyber Caliphate.

Wat hebben ze gedaan?

Op de website was in sommige delen van de wereld een foto te zien met een vliegtuig van Malaysia Airlines en daarboven de tekst “404-Vliegtuig Niet Gevonden” en “Gehackt door het Cyber Caliphate”.

Twitter avatar CNNSitRoom The Situation Room Official Malaysia Airlines website has been hacked by group claiming to support ISIS: http://t.co/TzIEbNTKnd http://t.co/FyrKc88j5q

Op het tabblad in de browser stond “ISIS zal overheersen”.

Later veranderde de afbeelding op de landingspagina: er was een plaatje te zien van een hagedis met een hoed, smokingjasje en een sigaret. De referentie naar IS was vervangen door de tekst: “Lizard Squad - Official Cyber Caliphate” en een link naar het Twitter-account van deze groep.

Twitter avatar PzFeed Breaking News Feed Malaysia Airlines website hacked by Cyber Caliphate. http://t.co/X1N4c6Uqg0

Geen effect op tickets

Malaysia Airlines bevestigt dat haar Domain Name System (DNS) is binnengedrongen en dat bezoekers werden ge-redirect naar een hackerwebsite als www.malaysiaairlines.com werd ingetikt in de browser. De luchtvaartmaatschappij heeft het probleem verholpen en verwacht dat het volledige systeem binnen 22 uur is hersteld.

Malaysia Airlines verzekert klanten dat het incident geen gevolgen heeft voor geboekte tickets en klantgegevens. Maar, de groep twitterde dat het binnenkort “informatie zal vrijgeven die zij op de website van Malaysia Airline vond” en plaatste daarbij een screenshot met daarop de vluchtgegevens van een passagier. De gegevens waren afkomstig uit het interne e-mailsysteem van de maatschappij.

Twitter avatar LizardMafia Lizard Squad Going to dump some loot found on http://t.co/D9XYneQoaK servers soon

De luchtvaartmaatschappij heeft een melding gemaakt van de hack bij CyberSecurity Malaysia en het Ministerie van Transport.

Waar kennen we deze hackersgroep van?

Het is niet de eerste keer dat het Cyber Caliphate toeslaat. Het Twitteraccount en het YouTubekanaal van de Amerikaanse centrale strijdkrachten werden door deze groep gehackt. Een Amerikaanse regeringsofficial noemde de hack “overduidelijk gênant, maar niet gevaarlijk voor de veiligheid.”

In december vorig jaar waren technologiebedrijven Sony en Microsoft tijdens de kerstdagen slachtoffer van een cyberaanval van Lizard Squad. De online netwerken van hun videospelcomputers – PlayStation en Xbox – lagen eruit. Lizard Squad claimde verantwoordelijkheid voor de aanval.

De aanval op PlayStation en Xbox kwam op Eerste Kerstdag, de dag dat Sony’s film The Interview alsnog online ging en in sommige theaters vertoond werd. Het incident kwam kort na een computerinbraak bij Sony Pictures, een dochterbedrijf van Sony. Die aanval zou een represaille zijn geweest voor The Interview, waarin het Noord-Koreaanse regime op de hak wordt genomen. Noord-Korea zou willen voorkomen dat Sony de film uitbracht. The Interview werd in eerste instantie door Sony teruggetrokken, maar ging Eerste Kerstdag alsnog in première in de Verenigde Staten en was later ook in Europa in een aantal bioscopen te zien.

In August 2014 twitterde Lizard Squad naar American Airlines dat er misschien explosieven aanwezig waren op een vlucht waar de president van Sony Online Entertainment, de maker van videospellen, in zat.