Ongezien vinden ze het een stomme film

Michiel de Ruyter is geen held, maar een zeventiende-eeuwse zeeterrorist. Eentje die het slavenfort Elmina heroverde op de Portugezen en onder meer zo zijn steentje bijdroeg aan de Nederlandse slavenhandel. Dat is het tegengeluid dat actiegroep Michiel de Rover vanavond naar voren brengt bij de première van Michiel de Ruyter in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

In Michiel de Rover verzamelden zich verschillende actiegroepen: Doorbraak, Strijd tegen Racisme, Internationale Socialisten en Zwarte Piet Kenniet Rotterdam.

Actievoerder Judith de Hont (Zwarte Piet Kenniet) en Ana Wind hebben de film niet gezien. Maar de makers, de acteurs en de overal opgevoerde nakomeling van De Ruyter hebben volgens hen zo duidelijk gezegd dat in de film geen verwijzing naar de slavenhandel zit, dat het protest volgens hen gerechtvaardigd is. De Hont: „De film wordt neergezet als: kom allemaal kijken hoe Nederland werd opgebouwd. Ze claimen een waarheidsgetrouw beeld van de geschiedenis neer te zetten. Wij vinden dat het beeld niet waarheidsgetrouw kan zijn als Nederlands rol in de slavenhandel buiten beschouwing wordt gelaten.”

En als de film wél was ingegaan op de slavenhandel? Als de makers wél de inname van Fort Elmina hadden gefilmd? Wind zegt dat het niet veel verschil had gemaakt. „Voor mij als zwarte Nederlander kan Michiel de Ruyter geen held zijn. Ja, hij heeft Engeland verslagen. Maar de oorlog die Nederland en Engeland voerden, ging ook over zeeroof en mensenhandel.”

Wind heeft kort met een nazaat van Michiel de Ruyter gesproken. „Niet echt een fijn gesprek. Hij was wel beleefd en zo, maar hij zag het nut er niet van in. Maken jullie dan zelf een film, zei hij. Trouwens, jullie hebben toch al Hoe duur was de suiker? Maar dat is een heel foute film! Dat realiseerde ik me pas achteraf. De slavernij wordt als gezellige boel voorgesteld, de slavinnen zijn sexy en op het eind schenkt iedereen elkaar vergiffenis.”

Het grootste deel van de Nederlanders is niet geïnteresseerd in de geschiedenis die de zwarte Nederlanders persoonlijk raakt, zeggen De Hont en Wind. „Frank Lammmers beweert dat Michiel de Ruyter een zwarte vriend had”, zegt Wind. „Eén: het is niet te bewijzen. Twee: nou en?”

In Suriname, zegt Wind, krijg je op school een compleet beeld van de geschiedenis van de slavernij. „Als ik hier in de schoolboeken van mijn kinderen kijk: minimale informatie. Dat vrouwen en kinderen werden vermoord, dat zwarte mensen geen waarde hadden voor witten – ze leren het niet.”

De Hont en Wind werden gearresteerd in Gouda bij de intocht van Sinterklaas. „We stonden gewoon stil, we riepen niets.” Ze zeggen dat de tijd van beleefd vragen voorbij is. Laat Nederland eerst maar eens de wandaden uit het koloniale verleden erkennen en 1 juli - de afschaffing van de slavernij - uitroepen tot nationale herdenkingsdag. „Ons protest zal vreedzaam blijven, maar we moeten toch echt de orde gaan verstoren willen we worden gehoord.”