ADHD-kind kan leren slapen

Een korte slaap- en opvoedtraining kan goed uitpakken voor slecht slapende ADHD-kinderen en hun ouders. De kinderen slapen iets beter, hun concentratieproblemen en overactiviteit nemen wat af en de ouders komen ’s morgens vaker op tijd op hun werk, schrijven Australische onderzoekers in een vorige week gepubliceerd artikel in The BMJ. Aan het experiment deden 244 kinderen mee, met hun ouders. Het waren allemaal ADHD-kinderen met slaapproblemen. De meesten slikten ritalin, het standaardmedicijn om de ADHD te onderdrukken. ADHD-kinderen slapen vaak slecht in, en ze slapen slecht door. Het idee is dat door slaapgebrek de ADHD verergert. De helft van de ouders kreeg twee keer gesprekken, met voorlichting over kinderen naar bed brengen. Het waren opvoedkundige tips (negeer protest, beloon op tijd naar bed gaan) en tips voor ‘slaaphygiëne’ (vaste bedtijden, geen beeldschermen in de slaapkamer). (NRC)