Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oud-CIA’er veroordeeld voor lekken aan journalist New York Times

New York Times-journalist James Risen komt aan bij de rechtbank in Virginia. Oud-CIA-medewerker Jeffrey Sterling werd vandaag veroordeeld voor het lekken van geheime informatie aan Risen.
New York Times-journalist James Risen komt aan bij de rechtbank in Virginia. Oud-CIA-medewerker Jeffrey Sterling werd vandaag veroordeeld voor het lekken van geheime informatie aan Risen. Foto AP/ Cliff Owen

Een oud-medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is veroordeeld voor het lekken van vertrouwelijke informatie aan een journalist van de New York Times, schrijft persbureau AP.

De 47-jarige Jeffrey Sterling deelde details met onderzoeksjournalist James Risen over een vertrouwelijke operatie waarmee Amerika Irans nucleair programma wilde dwarsbomen. Volgens onze correspondent Guus Valk toont dit hoe serieus president Obama werk maakt van klokkenluiders.

Een strafmaat is nog niet bekendgemaakt, maar Sterling kan een lange gevangenisstraf tegemoetzien. Valk zegt dat de veroordeling als nieuwe waarschuwing gezien kan worden:

“Obama wil mensen die lekken hard aanpakken. Het is een waarschuwing aan mensen die mogelijk dezelfde plannen hebben om dat niet te doen.”

Foutieve blauwdrukken

Het plan waarover Risen in 2006 schreef in zijn boek State of War had betrekking op een CIA-’troef’ genaamd Merlin, een voormalig Russisch nucleair ingenieur. De CIA wilde dat hij Iran foutieve blauwdrukken van kernwapens zou aansmeren, in de hoop dat de Iraniërs jaren bezig zouden zijn met het ontwikkelen van onderdelen die nooit zouden gaan werken. Risen beschreef het plan als “hopeloos mislukt”: de blauwdrukken waren mogelijk van nut geweest voor de Iraniërs als ze de goede van de foutieve informatie hadden kunnen scheiden.

Direct bewijs dat Sterling achter het lek zat, zo erkenden de aanklagers ook, was er niet. Maar er was genoeg indirect bewijs, schrijft AP. Sterlings advocaten voerden aan dat het bewijs dat er lag, wees naar medewerkers van de regering die informatie hadden gekregen over de geheime operatie. Volgens de aanklagers deelde Sterling de informatie met Risen als wraak voor het feit dat de CIA hem niet goed had behandeld.

De zaak liep jaren vertraging op, omdat aanklagers van Risen eisten dat hij zijn bron of bronnen openbaarmaakte. Hij weigerde, zelfs al zou hij om die reden de gevangenis in moeten. De aanklagers riepen hem om die reden uiteindelijk toch niet op om te getuigen.

Chelsea Manning

Eind 2013 werd klokkenluider Chelsea Manning (voorheen Bradley) voor het lekken van vertrouwelijke overheidsinformatie aan Wikileaks veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Ze werd onder andere veroordeeld voor het overtreden van de spionagewet, voor diefstal en computerfraude. Wel werd ze vrijgesproken van de belangrijkste aanklacht: het helpen van de vijand.

De Amerikaanse regering wil ook NSA-klokkenluider Edward Snowden berechten. Hij lekte en lekt nog steeds informatie aan onder andere The Washington Post, The Guardian en NRC Handelsblad over de verregaande afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst. Snowden verblijft al enige tijd in Rusland.