Opinie

Ook Fox Sports faalt

Wie leverde gistermiddag de grootste wanprestatie: Ajax of Fox Sports? Wat mij betreft Fox Sports, hoe slecht Ajax ook tegen Feyenoord was. Fox Sports is het televisiekanaal dat tegen betaling live voetbalwedstrijden uitzendt. Je kunt een abonnement nemen, maar ook per wedstrijd voor 11,95 euro een losse kijkcode kopen. Met dat laatste wilde ik mezelf op deze sombere zondagmiddag verblijden.

Vroeger ging ik ervoor naar het stadion, maar dat vreet tijd en het geeft koude voeten, terwijl de wedstrijden het vaak niet waard zijn. Dus daar zat ik met mijn kopje koffie voor mijn laptop, in afwachting van het voetbalgenot. Dat wilde helaas maar niet komen. Ajax speelde beroerd en ook Fox Sports liet het voortdurend afweten. Om de paar minuten liep het beeld vast, waarna je met verwoed klikken de wedstrijd moest reanimeren. Daarbij gebeurden vreemde dingen.

De wedstrijd sprong als het ware in zijn achteruit, of het beeld werd wazig en soms verscheen er zelfs een Willem de Kooning-achtig abstract-expressionistisch schilderij. Het enige wat níét verscheen was een melding aan de kijker: sorry, er is niets mis met uw apparatuur, wij zijn het die er een zootje van maken.

Ook na de wedstrijd liet Fox Sports zijn kijkers in het ongewisse. Pas toen later bij FC Groningen – FC Utrecht wél een vlekkeloze uitzending mogelijk bleek, wist de kijker zeker dat er tijdens Ajax-Feyenoord een permanente storing was geweest.

Ik belde het station. Eerst kreeg ik op een bandje de stem van Toine van Peperstraten, de sportpresentator die destijds snikkend van Studio Sport afscheid had genomen. We weten nu dat zijn tranen terecht waren.

Op dat bandje zegt Toine dat ze bij Fox Sports „continu aan kwaliteitsverbetering” doen en daarbij de stem van de klant hard nodig hebben. Daarom zette ik door tot ik na een minuut of tien (door mij betaalde) minuten enkele vriendelijke juffrouwen aan de lijn kreeg. De een gaf toe dat er meer kijkers „enige hinder” hadden ondervonden, de ander zei dat ik „misschien” mijn geld terugkreeg als ik een mailtje naar de klantenservice stuurde.

Ik wilde alleen maar weten wat er aan de hand was geweest. „Overbelasting”, zei een van hen. Ik vroeg of ook de abonnees er last van hadden gehad, of alleen de kopers van een losse kijkcode. Dat moest nog „geanalyseerd” worden. Omdat ik destijds ook met Eredivisie Live, de voorganger, enkele slechte ervaringen heb opgedaan, vraag ik me af in hoeverre de kijkers gebaat zijn bij uitzending van wedstrijden door dergelijke slordige betaalzenders.

Over de wedstrijd zelf zijn we snel uitgepraat. Het werd voor Ajax pijnlijk duidelijk waarom het dit seizoen geen kampioen zal worden: doodgewoon door een gebrek aan kwaliteit. Welke voetballers van Ajax zijn beter dan die van PSV, vroeg analyticus Co Adriaanse onlangs in Studio Voetbal aan collega Kenneth Perez. „Keeper Cilissen en misschien Davy Klaassen”, zei Perez. Adriaanse knikte. Daarmee was alles gezegd.

Johan Cruijff, die een sportieve revolutie bij Ajax had beloofd, toonde zich al enkele dagen voor de wedstrijd bezorgd. Hij begon te zagen aan het dug-outbankje van trainer Frank de Boer. Ajax speelt verkeerd op het middenveld, schreef hij in zijn Telegraaf-column. „Toch vreemd om te zien hoe de basis van ons denken zo los wordt gelaten.” Hij noemde De Boer nog niet, maar wie de voetbalschoen past…