Ongezien zeggen ze: wat een stomme film!

De Ruyter was geen held. En het is belachelijk dat in de film niets over de slavenhandel te zien is, vindt een actiegroep.

Michiel de Ruyter is geen held, maar een zeeterrorist. Eentje die het slavenfort Elmina heroverde op de Portugezen en zo zijn steentje bijdroeg aan de Nederlandse slavenhandel.

Dat is het tegengeluid dat de actiegroep ‘Michiel de Rover’ vanavond naar voren brengt bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar Michiel de Ruyter in première gaat. In Michiel de Rover werken verschillende actiegroepen samen: Doorbraak, Strijd tegen Racisme, Internationale Socialisten en Zwarte Piet Kenniet Rotterdam.

Actievoerder Judith de Hont hoort bij Zwarte Piet Kenniet, Ana Wind is een van de actievoerders die op eigen titel meedoen. De film hebben ze niet gezien – ze hebben bij de persvoorstelling vorige week alleen flyers uitgedeeld voor hun protestmanifestatie. Maar de makers hebben volgens hen zo duidelijk gezegd dat in de film geen verwijzing naar de slavenhandel zit, dat het protest gerechtvaardigd is.

Judith de Hont: „De film wordt neergezet als: kom allemaal kijken hoe Nederland werd opgebouwd. De makers claimen een waarheidsgetrouw beeld neer te zetten. Wij vinden dat dat niet kan als Nederlands rol in de slavenhandel buiten beschouwing wordt gelaten.”

En als de film wel was ingegaan op de slavenhandel? Was het protest dan overbodig? „Dan had het toch net zo goed een spectaculaire film kunnen zijn”, zegt De Hont. „De Ruyter was er alleen maar minder eendimensionaal door geworden.” Wind zegt dat het niet veel verschil had gemaakt. „Voor mij als zwarte Nederlander kan Michiel de Ruyter geen held zijn.”

In Suriname, zegt Wind, krijg je op school een compleet beeld van de slavernijgeschiedenis. „Als ik hier in de schoolboeken van mijn kinderen kijk: minimale informatie.” Dat er in elk geval méér aandacht voor is dan vroeger, maakt op de twee weinig indruk.

Als er al verandering is, zeggen ze, „is het dat het niet langer wordt gepikt dat er niet ons naar geluisterd wordt”. De Hont en Wind werden gearresteerd in Gouda bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Ze zeggen dat de tijd van beleefd vragen voorbij is. Laat Nederland eerst maar eens de wandaden uit het koloniale verleden erkennen en 1 juli, de datum van de afschaffing van de slavernij, uitroepen tot nationale herdenkingsdag. „Ons protest zal vreedzaam blijven, maar we moeten toch echt de orde gaan verstoren willen we worden gehoord.”