Offensief Donbas na fiasco bestand

Pro-Russische rebellen gaven eerst toe dat de aanval op Marioepol was begonnen maar ontkenden later weer.

Nieuwe frontlijnen in Oost-Oekraïne
Nieuwe frontlijnen in Oost-Oekraïne

Bij beschietingen op Marioepol, de strategische havenplaats in de Donbas, zijn zeker 30 doden gevallen. Het offensief volgde op het mislukken van bestandsbesprekingen in Berlijn. Het artillerievuur kwam volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa uit oostelijke richting, waar de pro-Russische milities de scepter zwaaien. De Volkrepubliek Donetsk (DNR) ontkende niettemin de verantwoordelijkheid.

Deze ontkenning duidt op chaos in de gelederen van de DNR dan wel op een tactiek om verwarring te zaaien. Zaterdag liet ‘premier’ Zachartsjenko op een persconferentie weten dat de „aanval” op Marioepol was begonnen. Een Russische krant meldde dat ook. Daarna ontkende Zachartsjenko een „bestorming” weer. De Oekraïense president Porosjenko zei dat zijn staatsveiligheidsdienst SBOe telefoongesprekken heeft onderschept waaruit zou blijken dat de DNR de raketaanvallen heeft uigevoerd.

Volgens de Russische politicoloog Makarkin wijst de wispelturigheid erop dat het Kremlin geen volledige greep meer heeft op de separatisten.

Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad samen. Donderdag praten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel over het sanctieregime tegen Rusland. In Moskou verspreidt de topman van de tweede bank van Rusland het gerucht dat er wordt gedacht het land van het interbancaire betalingssysteem SWIFT af te sluiten. Dat zou voor de bankensector desastreus zijn.