While you were sleeping... in Asia

Obama in India: een handelsbezoek met grote geopolitieke belangen

China and Japan. Maps from NASA imagery
China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

De leider van ‘s werelds enige supermacht is op bezoek bij de leider van ‘s werelds grootste democratie, in de achtertuin van dat land dat zo snel opstoomt. Obama in India dus, met China dat meekijkt wat er gebeurt. Altijd spannend.

The Economic Times of India heeft een interessant blog van tycoon Sunil Mittal over het belang van het bezoek. Over wat India Amerika te bieden heeft is Mittal helder: toegang tot een afzetmarkt van potentieel ruim een miljard consumenten en een betrouwbare democratische bondgenoot in een turbulente regio.

Mittal is optimistisch dat de Indiase premier Modi economische hervormingen doorzet waardoor het makkelijker wordt zaken te doen voor buitenlandse bedrijven. De tycoon hoopt dat Amerikaanse bedrijven meer fabrieken in India vestigen om zo de Indiase maakindustrie nieuw leven in te blazen. ‘Make in India’, suggereert Mittal.

Op de eerste dag van het bezoek was er zelfs een doorbraak, stelde president Obama in The Wall Street Journal. Amerikaanse bedrijven willen investeren in kernenergie in India, iets wat India tegenhoudt. De gesprekken daarover waren vastgelopen, maar zijn nu weer vlotgetrokken, aldus Obama.

Persbureau Reuters schrijft dat door de banden met Amerika aan te halen, India iets terugdoet aan de groeiende invloed van China in Azië. Journalisten van Reuters denken een trend te zien: India wordt assertiever en een grotere machtsfactor in de regio.

Zieke grap of cyberterrorisme in Maleisië?

Consternatie in Maleisië. Wie afgelopen weekend probeerde tickets te boeken op de website van Malaysia Airlines kreeg een foto te zien van een Airbus A380 van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij met de tekst: 404 Plane not found - hacked by Cyber Caliphate. Dat meldt The Wall Street Journal.

De boodschap lijkt een directe verwijzing naar vlucht MH370 die in maart vorig jaar spoorloos verdween op weg van Kuala Lumpur naar Beijing. Het vliegtuig is nog niet teruggevonden en de oorzaak van de vermoedelijke crash is onbekend, al hadden onderzoekers geen bewijs om te vermoeden dat er sprake van terrorisme.

Na de verdwijning van MH370 en de aanslag op MH17 boven Oekraïne, zit Malaysia Airlines in zware financiële problemen. Het bedrijf is van de beurs gehaald en er wordt gewerkt aan een grote sanering van de maatschappij. Of de gehackte website louter een zeer zieke grap is of echt werk van jihadisten is onduidelijk. Maleisië treedt snoeihard op tegen radicale en gewelddadige fundamentalisten die vanuit het gematigd islamitische land naar Syrië en Irak willen trekken om mee te vechten met IS.

Birmees jade levert Birma miljoenen en veel problemen op

Chinezen zijn gek op jade uit Birma. En nu het land het isolement van de afgelopen vijftig jaar achter zich laat, wordt het makkelijker om de mooie stenen - legaal - te verhandelen. Nikkei Asian Review heeft een aardig stuk uit Mandalay, de jade-hoofstad van Birma.

Jadehandel is goed voor een miljard dollar ofwel 10 procent van de totale waarde van Birmese uitvoer. Vier de vijf kopers komt uit China, blijkt uit de reportage.

De handel heeft van sommige Birmezen puissant rijke zakenlieden gemaakt. Maar de handel kent ook een keerzijde, schrijft de Nikkei Asian Review. Birmezen die niet profiteren - en dat zijn er meer dan de groep die wel profiteert- vindt dat China Birma berooft van dure en schaarse grondstoffen. Alle Birmezen zouden van de lucratieve handel moeten profiteren.