Noodtoestand in drie staten VS - ‘historische’ sneeuwstorm op komst

Satellietfoto toont de sneeuwstorm die over de oostkust van de VS trekt.
Satellietfoto toont de sneeuwstorm die over de oostkust van de VS trekt. Foto AFP / NASA

In de staten New Jersey, Massachusetts en New York geldt vanaf vanmiddag de noodtoestand vanwege een naderende sneeuwstorm. De storm kan volgens de Amerikaanse weerdienst een ‘potentieel historische sneeuwstorm’ worden. Aan de oostkust komt het openbare leven vanaf vanavond praktisch gezien bijna tot stilstand.

De eerste sneeuw is vanmorgen al gevallen, maar vanavond gaat het steeds harder sneeuwen en stormen. Er kan tot bijna een meter sneeuw gaan vallen. Het verkeer wordt om die reden op steeds meer plaatsen in de loop vanavond van de weg verbannen, zo lieten burgemeesters en gouverneurs weten meldt persbureau AP. Alleen de hulpdiensten mogen dan nog de straat op. Wie vandaag toch nog naar zijn werk is, moet vanmiddag snel naar huis gaan zo zei de New Yorkse gouverneur Andrew Couomo op een persconferentie:

“Aan het eind van de middag moet je thuis zijn, en wil je ook thuis zijn. In situaties zoals deze stranden mensen in hun auto. Het kan gaan om leven en dood, ik overdrijf niet.”

Oostkust regelmatig last van sneeuwstorm

In New York worden stadsparken vanavond gesloten, scholen en veel overheidsgebouwen blijven morgen gesloten en ook het openbaar vervoer komt grotendeels plat te liggen. Duizenden vluchten vanaf vliegvelden aan de oostkust van de VS zijn al geschrapt. Op Twitter circuleren net als vorig jaar al bijnamen voor de storm als Snowmageddon, Snowpocalypse en Snowzilla. De VS hebben deze winter al omgedoopt tot ‘horrorwinter’. Afgelopen november vielen er al zeven doden in het noordoosten van het land toen er anderhalve meter sneeuw viel.

En de oostkust van de VS is wel wat gewend; het gebied heeft regelmatig te maken met sneeuwstormen, vaak met doden tot gevolg. Vorig jaar om deze tijd vielen er negen doden door een sneeuwstorm in deze staten. Het jaar daarvoor vielen er ook negen doden en zaten er honderdduizenden mensen in de kou.