Aanval Boko Haram op Maiduguri

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft in de nacht van zaterdag op zondag de aanval geopend op Maiduguri, een van de grootste steden in het noorden van Nigeria. Het leger probeert de stad te verdedigen, twitterde de Nigeriaanse legerleiding. Ook de stad Monguno zou onder vuur liggen. De tegenaanval van het leger in beide steden vindt plaats over land en in de lucht. Alle wegen in de stad zijn gesloten. Het leger heeft een uitgaansverbod ingesteld. Maiduguri is de hoofdstad van de provincie Borno en telt naar schatting 1,2 miljoen inwoners. In Monguno wonen iets meer dan honderdduizend mensen. Maiduguri wordt al langer omsingeld door de extremisten van Boko Haram. De terreurgroep zou daar zijn opgericht. In december 2013 werd ook al een poging gedaan om de stad in te nemen. Begin januari nam Boko Haram het strategisch gelegen Bogo in, een stad ten noordoosten van Maiduguri aan het Tsjaadmeer. Regelmatig vinden er aanslagen in de stad plaats. De terroristische organisatie gebruikte eerder deze maand een 10-jarig meisje voor een bomaanslag op een markt in de stad. Daarbij kwamen twintig mensen om. Boko Haram streeft naar een eigen islamitische staat in West-Afrika. De recente voortgang van de terreurgroep bezorgt president Goodluck Jonathan hoofdbrekens. In februari worden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij hij hoopt herkozen te worden. Jonathan was gisteren nog in Maiduguri om campagne te voeren. De presidentskandidaat van de oppositie, Mohammadu Buhari, was van plan de stad vandaag aan te doen. Zaterdag heeft de terreurgroep in een andere provincie overigens 190 gijzelaars vrijgelaten.