Nationale Postcode Loterij

Moet je wel of niet klappen op het Goed Geld Gala vanavond?

Foto ANP

Ben jij uitgenodigd? Dat wordt héél veel klappen, juichen en enthousiaste gilletjes slaken, vanavond in het DeLaMar Theater in Amsterdam op het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij. Negen redenen om te klappen. (Of niet).

1. Hoog op de ranglijst

De loterij haalt jaarlijks 600 miljoen euro op, waarvan de helft naar goede doelen gaat. En is daarmee nummer drie in de World Charity Index, een ranglijst van niet-overheidsorganisaties die geld aan goede doelen geven.

Leuke lijst. Gemaakt door City A.M., een Londense krant. Niet-uitvoerend voorzitter van het bestuur van die krant? Boudewijn Poelmann, baas van de Postcodeloterij.

2. Negentig keer feest

Zo’n negentig organisaties krijgen geld. Niet mis. Kijk het filmpje van de vorige editie maar eens.

Wat de afgevaardigden daarvoor doen: bedrag-bord omhooghouden, selfie schieten, tweetje versturen met nog heel veel dank voor de gulle gever. En klappen maar.

3. Iedereen is er

Er wordt zo’n 300 miljoen euro uitgedeeld op het gala. Een ideaal netwerk-evenement. Aanwezigen op vorige edities: heel veel Bekende Nederlanders, vertegenwoordigers van goede doelen, (oud-)politici. Denk Mark Rutte, Desmond Tutu, Bill Clinton, Máxima. De eregasten van deze editie zijn de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en VVD-staatssecretaris Fred Teeven (Justitie).

4. Mooie projecten

Veelbelovende projecten worden met veel bombarie gepresenteerd op het gala. Zo noemde Rutte vorig jaar een middel, waarbij de hoorn van neushoorns wordt geïmpregneerd met een verf-gifmengsel, “de sleutel” tegen stroperij. De resultaten ervan bleken onbetrouwbaar. NRC ontdekte dat dat bij de loterij al op het gala bekend was, maar daarvan werd niet gerept. Na kritiek stortte de stichting zelf alsnog 1,5 miljoen euro terug. Betrokkenen zeggen door de stichting onder druk zijn gezet hun mond te houden.

5. Positieve bijwerking

Mooie bijkomstigheid van die miljoenen die naar goede doelen gaan: bijna alle ontvangende organisaties zetten het logo van de loterij prominent op hun website en promotiemateriaal. Gratis reclame.

6. Geld naar oprichters

De vier oprichters van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij) hebben een slim systeem bedacht waardoor 2,5 miljoen Nederlanders maandelijks bijdragen aan goede doelen. Maar, pure liefdadigheid is het loterijwerk niet. Vanaf 1989 ging 78 miljoen euro naar de vier mannen, schreef NRC vorig jaar.

7. Eigen medewerkers goed verzorgd

Ook aan de eigen medewerkers wordt gedacht. Iedereen een iPad, dat gebeurde in 2010. Die cadeau-actie bleek geen uitzondering. Werk je bij de Postcodeloterij? Dan kan je, voor je kerstpakket, meestal kiezen voor een smart-tv, wasmachine of weekend in een huisje, bijvoorbeeld.

8. Kritische selectie van genodigden

Niet iedereen is welkom. Als je een kritisch artikel schrijft, mag je met een beetje pech niet meer naar het bal. Dat maakten NRC-journalisten Joep Dohmen en Kees Versteegh vorig jaar mee.

Twitter avatar joepdohmen Joep Dohmen Tja, de Postcodeloterij, die kritische journalisten weert op Goed Geld Gala, sponsort zelf fonds voor journalisten die “nauwgezet” werken

Zij waren uitgenodigd, maar na een kritisch stuk -waaruit bleek dat de oprichters 78 miljoen euro ontvingen- niet meer. Twee Telegraaf-journalisten die deze herfst ook een negatief artikel schreven, zeggen dit jaar wel welkom te zijn.

9. Veel troostprijzen

Tot slot de 2,5 miljoen klanten, zonder hen zou het hele festijn überhaupt niet doorgaan. Ook zij worden niet vergeten. 31,8 procent van hun inleg werd hen vorig jaar uitgekeerd als prijs. Dat getal verschilt per jaar.

In plaats van geld krijgen veel winnaars een prijs in natura, vaak een troostprijs. Maar, benadrukt een woordvoerder van de loterij, een ‘overige’ of naturaprijs kan ook een auto zijn. In december waren er 420.000 loten waar een van de volgende prijzen op viel: stroopwafels, ontbijtkoek, pasta of een HEMA-taartbon.

Deze cadeaus konden de winnaars van december 2014 ophalen, volgens de Postcodeloterij:

Hoeveel geld er wordt uitgekeerd, is onduidelijk. Volgens de loterij gaat het om 60 procent van de 8,9 miljoen prijzen, maar aangezien die wel de naturaprijzen, maar niet alle geldprijzen openbaar maakt, is dat niet te controleren.