Meest gehate zaken van deze tijd: terroristen en selfiesticks

bekijkt elke week waar we ons over opwinden op sociale media. Vandaag: is de angst voor de selfiestick – het instrument van de duivel - terecht?

De terroristen slingerden weer het bekende plaatje het internet op: oranje overalls in woestijnlandschap, geflankeerd door de zwarte, gemaskerde Jihadi John zwaaiend met z’n mes. Dit keer waren het twee Japanners die onthoofd gingen worden. Hoe reageerde Japan? Officiële reactie: we praten niet met terroristen.

Maar Japans Twitter had een beter idee. Het bombardeerde terug, met humor. De propagandabeelden van IS kregen een photoshopbehandeling. Jihadi John die met z’n mes kebab snijdt; in een roze bh; met Mickey Mouse-flaporen; Jihadi John die het vlees aansnijdt in een kookprogramma. Het was een memefeestje. Zelfs grappig als je geen Japans kent.

De meest effectieve grap leek me een photoshop van Jihadi John met in plaats van z’n mes een selfiestick in zijn hand — zo’n telescooparm met een mobieltje er op. Die foto dreef de spot met de twee meest gehate zaken van deze tijd: terroristen en selfiesticks.

De fotostok zou het instrument van de duivel zijn. Een egocentrisch instrument. Toeristen zouden niet meer aan andere mensen durven vragen om een foto te nemen: zie daar de teloorgang van intermenselijk contact. De wereldberoemde Britse zanger James Blunt, zelf niet vies van camera's, twitterde vorig week: „It’s not a selfie stick. It’s a narcissistick.” — goed voor zesduizend retweets. De selfiestick is intussen het meest uitgelachen stokje dat iedereen wil hebben.

De angst voor selfiesticks is onterecht. Of zoals The Washington Post vorige week schreef:„Toen de spiegel op de markt kwam, hadden mensen waarschijnlijk het zelfde soort zorgen.” Draai het eens om. Als je voor de Eiffeltoren of Taj Mahal staat, hoef je anderen niet langer lastig te vallen om een foto. En niemand hoeft meer bang te zijn door het beeld te lopen. De selfiestick is bovendien ook bij uitstek bruikbaar voor groepsfoto’s. Hoe langer de arm, hoe meer mensen op de foto passen.

Kortom: niks egocentrisch aan. Eerder omgekeerd. Maar de selfiestick is wél de toverstok van de generatie die regisseur is van zijn eigen leven. Baas over eigen beeld. Dat snappen ze in Japan: daar hebben ze de stick namelijk uitgevonden. Deze maand dook een afbeelding op van de ‘Self-Portrait Camera Stick’, die Minolta twintig jaar geleden al op markt bracht. De foto stond in een boek uit 1995 met ‘101 nutteloze Japanse uitvindingen’.

De Japanse twitteraars snappen dat die terroristen niet per se mensen willen vermoorden, maar vooral beroemd willen worden met hun amateurfilmpjes. Type Esmée Denters. Ze blazen zich op, maar wel Go Pro-camera op hun hoofd en selfiestick in de hand. Voor mensen die geloven in eeuwig leven en een paradijs enzo, maken ze zich opvallend druk om hun aardse online imago. Die meme van Jihadi John is briljant omdat het de beeldregie uit handen van de terroristen slaat.