Medeplichtig aan epogebruik

De Italiaanse Carolina Kostner voor zestien maanden geschorst wegens hulp aan gedopete ex-vriend.

Carolina Kostner tijdens het afsluitende Gala op de Olympische Winterspelen in Sotsji, waar zij brons won.
Carolina Kostner tijdens het afsluitende Gala op de Olympische Winterspelen in Sotsji, waar zij brons won. Foto EPA

Te midden van vrolijke, jonge Japanse kunstrijdsters kregen haar vrienden op Facebook zaterdag fotografisch de hartelijke groeten van een breed lachende Carolina Kostner. Geen spoor van ontreddering, de staat waarin ze zegt te verkeren sinds de haar opgelegde schorsing van zestien maanden, een week geleden. Ze schijnt zich opperbest te vermaken bij het Kanagawa kunstschaatsfestival in de Japanse stad Sagamihara.

Of de Italiaanse kunstrijdster verhult de droefenis achter haar eeuwige glimlach, of de wereldkampioene en vijfvoudige Europees kampioene is een vrouw van staal. Want de reden van haar schorsing is op z’n minst curieus. Kostner is schuldig bevonden van medeplichtigheid aan epo-gebruik van haar ex-vriend Alex Schwazer, de olympisch kampioen snelwandelen (50 km) van 2008 in Beijing.

Kostner ontkent ten stelligste, maar het dopingpanel van het Italiaans olympisch comité CONI gelooft daar geen snars van, ook niet nadat Schwazer had verklaard zijn epo-gebruik altijd voor zijn ex verborgen te hebben gehouden. De aanklager was zo overtuigd van Kostners dubieuze rol, dat hij een straf van vier jaar eiste. Daarin ging de tuchtcommissie niet mee en hield de schade voor de 27-jarige bronzen medaillewinnares van ‘Sotsji’ beperkt tot zestien maanden.

De zaak Schwazer kwam eind juli 2012, kort voor zijn vertrek naar de Olympische Spelen in Londen, aan het licht. Bij een vliegende dopingcontrole deed Kostner open, waarna ze verklaarde dat haar vriend niet thuis was. Een leugen op zijn verzoek, erkende ze later. Maar zonder dat ze wist van zijn dopegebruik; dat had hij altijd voor haar geheim gehouden. En als Kostner vroeg naar de oorsprong van de epospuiten die Schwazer voor 1.500 euro in Turkije had gekocht en in de koelkast bewaarde, kreeg ze te horen dat het om vitamine B12 ging.

Een ander feit dat tegen Kostner pleitte: ze had tijdens het onderzoek verklaard, dat Schwazer regelmatig in een zuurstoftent sliep. Volgens de wereldantidopingcode is dat niet verboden, maar wel op grond van de Italiaanse antidopingwet. De kunstrijdster verklaarde niet van dat verbod op de hoogte te zijn geweest. Vol onschuld: „Je associeert zo’n machine toch niet met doping.”

Kostner ontbreekt dus op de EK die vandaag in Stockholm zijn begonnen. Ze zou overigens hoe dan ook niet hebben deelgenomen, omdat de Italiaanse kunstrijdster na de Winterspelen in Sotsji een sabbatical had aangekondigd. Kostner wilde in een jaar zonder wedstrijdstress haar hoofd leegmaken. Dat gaat niet lukken, nu de stress van haar tuchtzaak daarvoor in de plaats is gekomen.

Dit weekeinde verzette Kostner haar zinnen in Japan, waar ze samen met de flamboyante Russische meervoudige kampioen Jevgeni Plusjenko de blikvanger van het Kanagawa kunstschaatsfestival was. Maar is haar aanwezigheid daar toegestaan? Ja, zo lang het festivals of demonstraties betreft die niet onder auspiciën van de internationale schaatsunie ISU vallen.

En hoe vergaat het Schwazer, die voor drieënhalf jaar is geschorst en Kostner in zijn val heeft meegesleept? Niet goed. Daags na Kostners leugen over zijn aanwezigheid thuis, vond een vliegende antidopingbrigade Schwazer bij zijn moeder. De atleet viel door de mand, werd onmiddellijk uit de olympische ploeg voor ‘Londen’ gezet, bekende huilend op een persconferentie epogebruik en kondigde ter plekke aan met zijn sport te zullen stoppen. Hij gaf ook toe te hebben samengewerkt met de sportarts Michele Ferrari, die eveneens wielrenner Lance Armstrong bijstond en wordt verweten een dopingarts te zijn. Saillant detail: Kostner was aanwezig bij één van Schwazers visites aan Ferrari.

Kostner blijft strijdvaardig. Zij heeft beroep aangetekend bij het het internationale sporttribunaal CAS. De Italiaanse zegt in een verklaring op haar website zich gekwetst te voelen. ‘Maar wat me het meest stoort, is dat mijn naam voortdurend in verband met doping zal worden gebracht. En dat terwijl ik streng tegen doping ben.’

Kostner wil naamszuivering, maar zal waarschijnlijk in sportief opzicht al blij zijn als haar straf wordt ingekort, en de tijdsduur parallel loopt met haar sabbatical. In dat geval kan ze volgend jaar weer meedoen aan de EK in Bratislava en de WK in Boston. Maar belangrijker: dan komt haar voorbereiding op de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang niet in gevaar. Want daar, in Zuid-Korea, ligt het eindstation van Kostners carrière.