Nieuw bod IAG op Aer Lingus

De Ierse maatschappij Aer Lingus overweegt een bod van IAG.
De Ierse maatschappij Aer Lingus overweegt een bod van IAG. Foto Bloomberg

IAG, de eigenaar van British Airways, Iberia en Vueling, heeft voor de derde keer in korte tijd een bod uitgebracht op de nationale Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus. Het bod van naar verluidt 2,50 euro per aandeel (huidige koers 2,35 euro) betekent een overnamesom van 1,3 miljard euro.

De eerste twee overnamepogingen werden onmiddellijk afgewezen; verwacht wordt dat Aer Lingus nu akkoord gaat. De Ierse minister van Transport, Paschal Donohoe, zei gisteren het bod serieus in overweging te nemen. De Ierse staat bezit 25 procent van Aer Lingus. De overname ligt politiek zeer gevoelig in Ierland. Oppositiepartijen roepen de regering op om de overname te voorkomen. Ook Ryanair (29,8 procent van Aer Lingus) kan dwars gaan liggen. Aer Lingus (4.000 medewerkers, omzet in 2013 1,4 miljard euro, 47 vliegtuigen) is aantrekkelijk voor IAG vanwege de start- en landingslots op Londen Heathrow, waar het de vierde gebruiker is. (NRC)