Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

KNVB-voorzitter Michael van Praag kandidaat voor presidentschap FIFA

Michael van Praag (links) reikte in september vorig jaar een oeuvreprijs uit aan Louis van Gaal tijdens het Voetballer van het jaar 2014-gala
Michael van Praag (links) reikte in september vorig jaar een oeuvreprijs uit aan Louis van Gaal tijdens het Voetballer van het jaar 2014-gala Foto ANP/ Bas Czerwinski

De geruchten waren er al langer, maar nu is er een definitief besluit genomen: KNVB-voorzitter Michael van Praag stelt zich kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Hij maakte dit volgens de Nederlandse voetbalbond vandaag zelf bekend.

Morgen verstuurt de 67-jarige Van Praag zijn kandidaatstelling met daarbij de benodigde vijf brieven van bonden die zijn kandidatuur steunen naar de FIFA.

Van Praag staat bekend als criticus van de 78-jarige Blatter, al sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Hij zegt dat hij nu de daad bij het woord voegt:

“Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA. Het is hoog tijd dat de organisatie wordt genormaliseerd en weer volledig in het teken komt te staan van het voetbal. Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat.”

De Nederlander uitte vorig jaar nog hard zijn ongenoegen over Blatter. Hij riep hem op zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen, want het was volgens hem tijd voor een FIFA met een nieuwe president. Die oproep viel bij Blatter helemaal verkeerd, die het “de meest respectloze actie die ik ooit heb meegemaakt, zowel op het voetbalveld als bij mij thuis” noemde.

Woensdag houdt Van Praag een persconferentie over zijn besluit.

Van Praag is sinds 2008 voorzitter van de KNVB. Daarvoor was hij lange tijd voorzitter van Ajax (1989-2003) en was hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Eredivisie CV.

Andere tegenkandidaten

Blatter hoopt in mei voor de vijfde keer te worden gekozen als voorzitter van de FIFA. Hij acht zich inmiddels haast ongenaakbaar. Lange tijd was de Fransman Jerôme Champagne, een voormalig diplomaat en oud-adviseur bij de FIFA, de enige die het waagde om Blatter uit te dagen. Begin deze maand kwam daar een tweede persoon bij: de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein (€), een van de acht vicepresidenten bij de wereldvoetbalbond.

Zij waren de twee belangrijkste uitdagers tot nu toe. Daarnaast heeft de Franse oud-voetballer David Ginola zich deze maand gepresenteerd als uitdager en een paar dagen geleden maakte de in Italië geboren Nederlandse zaakwaarnemer Mino Raiola bekend te overwegen een gooi naar het presidentschap te doen.

Blatter haalde eerder op de dag nog uit naar de Europese voetbalbond UEFA door te stellen dat die niet de durf heeft een kandidaat naar voren te schuiven, schrijft persbureau AP.

Eventuele andere kandidaten hebben nog tot donderdag om zich officieel verkiesbaar te stellen.

Blatter het gezicht van de negatieve associaties

Blatter is volgens critici als Van Praag het gezicht geworden van te veel negatieve associaties die de FIFA oproept. Zo wordt de top van de bond al jaren in verband gebracht met corruptie en is er ook veel kritiek geweest op de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022, aan respectievelijk Rusland en Qatar.

De kritiek op dat laatste punt werd allerminst weggenomen door een onderzoek dat de FIFA zelf deed naar die twijfelachtige toewijzingen. Het rapport daarvan, opgesteld door onderzoeker Michael Garcia, werd niet openbaargemaakt, er werd alleen een samenvatting gepresenteerd. Daarin stond dat uit het onderzoek niet was gebleken dat er concrete aanleiding was de toewijzing opnieuw te laten doen. De FIFA kwam er bovendien genadig vanaf.

Maar in die samenvatting, opgesteld door de Duitse rechter Hans-Joachim Eckert, stonden volgens Garcia “meerdere incomplete en foute weergaven” van feiten en conclusie uit zijn onderzoek. Garcia besloot als gevolg van het conflict met de FIFA op te stappen als hoofd van de ethische commissie van de bond.