Knot twijfelt aan ‘noodzaak en effectiviteit’ van interventie ECB

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft felle kritiek op het omvangrijke steunprogramma waartoe de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week besloot.

In televisieprogramma Buitenhof zei Knot gisteren dat het steunprogramma mogelijk niet zal werken en in elk geval te vroeg komt: „Voor de inzet van zo’n paardenmiddel moet je de lat heel hoog leggen als het gaat om de noodzaak en de effectiviteit. Bij beide heb ik serieuze bedenkingen.”

Knot bevestigde dat hij als lid van de beleidsraad van de ECB tegen de maatregel heeft gestemd. Media meldden vorige week al op basis van anonieme bronnen dat hij tegen had gestemd.

De ECB besloot donderdag tot het opkopen het massaal opkopen aan staatsobligaties van banken en institutionele beleggers in de eurozone, in een poging de economische stagnatie in om te buigen. Komende maanden gaat de ECB samen met nationale centrale banken maandelijks voor 60 miljard euro staatsobligaties opkopen. In totaal wordt voor minimaal 1.140 miljard aan schuldpapieren opgekocht.

ECB-president Mario Draghi motiveerde het besluit door te wijzen op de langdurige lage inflatie in de eurozone. In december was er sprake van deflatie. Knot relativeert echter: „De inflatie is vooral laag vanwege de lage olieprijs. Als je daar doorheen kijkt, zie je een kerninflatie die al lange tijd stabiel is, zij het iets te laag.”

Ook de topman van Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, uitte dit weekeinde kritiek. In het Duitse Handelsblatt waarschuwde hij, dat het programma kan uitmondden in een valutaoorlog, omdat het de koers van de euro nog verder kan verzwakken, tot ergernis van andere economieën.

Mark Carney, de gouverneur van de Britse Centrale Bank waarschuwde dit weekend in de Britse krant The Telegraph, dat het uiteenlopende beleid van centrale banken in de VS, Groot-Brittannië, Europa en Japan kan leiden tot meer turbulentie op de valutamarkten en een verschuiving van de mondiale geldstromen.