Job of the day

Jij houdt de inkomsten en uitgaven van het LUMC in de gaten

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Bedrijfseconomisch adviseur
Bedrijf: Leids Universitair Medisch centrum
Wat opvalt aan de vacature: jij snapt de financiën van een ziekenhuis

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij hebt helder hoe duur alles in een ziekenhuis is. Een ziekenhuis namelijk ook een gewoon een bedrijf, met inkomsten en uitgaven. De geldstromen die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC, ongeveer 7.000 werknemers) binnenkomen zijn duidelijk: het geld komt vanuit het Ministerie, fondsen, bedrijven of verzekeraars en is bedoeld voor patiëntenzorg, onderwijs, onderzoek en wetenschap. Maar in de bedrijfsvoering loopt alles door elkaar. Een medisch specialist behandelt een patiënt, maar leidt tegelijkertijd een medisch student op die meeloopt tijdens zijn spreekuur of gebruikt gegevens uit een consult voor wetenschappelijk onderzoek.

Toch weet jij precies wat het kost om een uur lang een operatiekamer te gebruiken of wat de prijs van een röntgenfoto is. En dan weet je ook wat het kost om een patiënt een nieuwe knie te geven of een nieuwe lever. Daarvoor duik je niet alleen in de cijfers, maar praat je ook over ervaringen in de praktijk. Op basis daarvan geef je adviezen aan de medewerkers in het ziekenhuis: de medisch specialisten, onderzoekers en managers.

Wat voor collega moet je zijn?

De financiën in een academisch ziekenhuis zijn wel even anders dan bijvoorbeeld in een koekjesfabriek. “In een koekjesfabriek is het simpel: je telt de kosten bij elkaar op van meel, arbeid en de machines. Maar hier moet je ook rekening houden met dingen die niet in geld uit te drukken zijn, zoals de kwaliteit van zorg, de veiligheid van patiënten en het belang van wetenschappelijk onderzoek”, zegt Gerard van Loon, manager van de afdeling Planning, Advies en Control bij het LUMC. En minder is dan dus niet altijd beter. Zo is het natuurlijk goedkoper om bij een kankerpatiënt maar één keer te controleren of het weefsel na een behandeling kankervrij is, maar een medisch specialist zal dat niet zomaar pikken.

Waarom zoeken ze iemand?

Er is iemand intern doorgeschoven naar een andere functie.

Wat verdient dat?

Maximaal 4.070 bruto per maand. Voor een lease-auto, telefoon of laptop van de zaak is in het ziekenhuisbudget geen ruimte.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je werkt veel met hoogopgeleide, slimme mensen. “Je adviezen worden niet klakkeloos aangenomen voor waar. Je moet goed kunnen uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt”, zegt Van Loon. Sinds de marktwerking in de zorg is jouw functie eigenlijk alleen maar ingewikkelder geworden. Maar daarmee ook interessanter. Van Loon: “Je werk staat iedere dag in de krant.”