IBM: ontslagronde kost slechts paar duizend ontslagen, niet 110.000

IBM zet de geruchten over een massale ontslagronde - weliswaar impliciet - weg als "onzinnig en ongegrond".
IBM zet de geruchten over een massale ontslagronde - weliswaar impliciet - weg als "onzinnig en ongegrond". Foto IBM Amsterdam

Bij het Amerikaanse IBM worden komende tijd wereldwijd slechts “enkele duizenden” werknemers op straat gezet en niet meer dan 110.000 man. Dat meldt het technologiebedrijf vandaag aan persbureau Reuters. IBM reageert daarmee op een bericht van het zakenblad Forbes, dat afgelopen weekeinde sprak over een op handen zijnd massaontslag.

Volgens Forbes zou IBM maar liefst 26 procent van al zijn personeel op straat willen zetten. Omgerekend zijn dat ongeveer 112.000 mensen, die allemaal nog deze maand het veld zouden moeten ruimen. Met de kostenbesparingen zou IBM de dalende omzet uit de verkoop van apparatuur en software willen opvangen.

Hoewel IBM in zijn verklaring benadrukt dat er slechts een paar duizend medewerkers slecht nieuws te horen krijgen, ontkent het bedrijf de geruchten op Forbes niet expliciet. Het concern wijst daarbij naar het handelsbericht van vorige week, waarin de laatste informatie over de reorganisatie is opgenomen.

Impliciet lijkt het bedrijf de geruchten echter af te doen als “onzinnig en ongegrond”. Het bedrijf schrijft:

“IBM reageert niet op geruchten, ook al zijn ze onzinnig of ongegrond. Als mensen de meest recente informatie in ons handelsbericht hadden gelezen, of het ons hadden gevraagd, dan zouden ze weten dat IBM al heeft aangekondigd dat het 600 miljoen dollar (531 miljoen euro) opzij heeft gezet voor het in balans brengen van de personeelslijst. Dit komt overeen met enkele duizenden mensen.”

Vorige week maakte financieel topman Martin Schroeter van IBM al bekend dat het bedrijf 580 miljoen dollar opzijzette voor een ontslagronde. Hoeveel banen daarbij verdwijnen maakte hij daarbij niet bekend.