Cultuur

Hier maken ze de beste koffiezetter ter wereld

Ze gebruiken 'm zelf ook, in de sfeervolle bedrijfskantine. Altijd een goed teken.
Ze gebruiken 'm zelf ook, in de sfeervolle bedrijfskantine. Altijd een goed teken. Foto Victor Wollaert

Best leuke gadget hoor, zo’n glimmende espressomachine. Maar wie ’s ochtends graag een sloot góede koffie drinkt, komt uit bij ouderwetse filterkoffie. Wie maakt het beste apparaat? Speciaalzaken en bloggers wereldwijd wijzen unaniem naar de Moccamaster. En die komt heel gewoon uit Amerongen.

Met de hand in elkaar gezet. Kost 179 euro. Het beste filterapparaat ter wereld.

Koffiefans wisselen via blogs en video’s tips en ervaringen uit (tip voor de pro’s: de hoeveelheid water moet je wegen, niet afmeten), en ze maken stiekem filmpjes als ze op bedrijfsbezoek zijn:

Merkt Technivorm, het bedrijf dat de Moccamaster maakt, iets van de al een tijdje aangekondigde comeback van filterkoffie? “We groeien al drie jaar op rij stevig,” vertelt sales manager Frans van Cooten. En stevig, dat is: 50.000 koffiezetters meer verkopen dan het jaar ervoor. Voor 2014 staat de stand op 452.000.

Onze fotograaf Victor Wollaert ging langs in Amerongen.