Griekse F-16 crasht op Spaanse vliegbasis - 10 doden

Rook stijgt op van de vliegbasis in Los Llanos nadat een Griekse F-16 er neerstortte.
Rook stijgt op van de vliegbasis in Los Llanos nadat een Griekse F-16 er neerstortte. Foto EPA / Manu

Een Griekse straaljager is tijdens een NAVO-oefening neergestort op een aantal andere vliegtuigen op de Spaanse vliegbasis Los Llanos. Volgens een functionaris van het Spaanse ministerie van Defensie zijn er zeker tien mensen om het leven gekomen, dertien mensen raakten gewond.

Volgens persbureau AP waren er grote vlammen en rookwolken te zien op de basis. Een rampenbestrijdingsteam is aan het werk om het vuur en de rook onder controle te krijgen en de schade aan de andere vliegtuigen in kaart te brengen. Volgens de Spaanse krant El Imparcial deed het ongeluk zich voor rond half vier lokale tijd. De Griekse straaljager nam deel aan een oefenprogramma van de NAVO dat op de vliegbasis wordt gegeven voor gevechtspiloten.

Het vliegtuig zou tijdens het opstijgen ineens hoogte hebben verloren en daarna neergestort zijn op geparkeerde vliegtuigen. De gewonden zijn naar het ziekenhuis van Albacete gebracht per ambulance en helikopter. De NAVO weigerde commentaar. Op een foto die de krant El Imparcial twittert is te zien dat vliegtuigen in brand staan:

Twitter avatar elimparciales EL IMPARCIAL #Ampliamos Diez muertos en la base de Los Llanos tras estrellarse un F-16 http://t.co/0sE8OwhAxs (Foto: EL IMPARCIAL) http://t.co/r8BdcriWS7