Geschorst, omdat haar ex doping nam

Een bizarre dopingzaak. De Italiaanse kunstrijdster Carolina Kostner is niet geschorst omdat zij zelf iets heeft gebruikt, maar vanwege medeplichtigheid aan het epogebruik van haar ex. Ze ontkent elke betrokkenheid en wil haar naam zuiveren.

Carolina Kostner in actie tijdens de galavoorstelling bij de Winterspelen in Sotsji. Foto EPA
Carolina Kostner in actie tijdens de galavoorstelling bij de Winterspelen in Sotsji. Foto EPA

Te midden van vrolijke, jonge Japanse kunstrijdsters kregen haar vrienden op Facebook zaterdag fotografisch de hartelijke groeten van een breed lachende Carolina Kostner. Geen spoor van ontreddering, de staat waarin ze zegt te verkeren sinds de haar opgelegde schorsing van zestien maanden, een week geleden. Ze schijnt zich opperbest te vermaken bij het Kanagawa kunstschaatsfestival in de Japanse stad Sagamihara.

Of de Italiaanse kunstrijdster verhult de droefenis achter haar eeuwige glimlach, of de wereldkampioene en vijfvoudige Europees kampioene is een vrouw van staal. Want de reden van haar schorsing is bizar. Kostner is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan epogebruik van haar ex-vriend Alex Schwazer, de olympisch kampioen snelwandelen (50 kilometer) van 2008 in Beijing.

Dubieuze rol van Kostner

Kostner ontkent stellig, maar het dopingpanel van het Italiaans olympisch comité CONI gelooft daar niets van, ook niet nadat Schwazer had verklaard zijn epogebruik altijd voor zijn ex verborgen te hebben gehouden. De aanklager was zo overtuigd van Kostners dubieuze rol, dat hij een straf van vier jaar eiste. Daarin ging de tuchtcommissie niet mee en beperkte de schade voor de 27-jarige winnares van brons in ‘Sotsji’ tot zestien maanden.

De zaak-Schwazer kwam eind juli 2012, kort voor zijn vertrek naar de Spelen in Londen, aan het licht. Bij een vliegende dopingcontrole deed Kostner open en verklaarde dat haar vriend niet thuis was. Een leugen op zijn verzoek, erkende ze later. Maar zonder dat ze wist van zijn dopegebruik; dat had hij altijd verzwegen. En als Kostner vroeg naar de epospuiten die Schwazer voor 1.500 euro in Turkije had gekocht en in de koelkast bewaarde, kreeg ze te horen dat het om vitamine B12 ging.

Een ander feit dat tegen Kostner pleitte: ze had tijdens het onderzoek verklaard dat Schwazer regelmatig in een zuurstoftent sliep. Volgens de mondiale antidopingcode is dat niet verboden, maar wel volgens de Italiaanse antidopingwet. De kunstrijdster verklaarde daarvan niet op de hoogte te zijn geweest. „Je associeert zo’n machine toch niet met doping.”

Kostner ontbreekt dus bij de EK die vandaag in Stockholm zijn begonnen. Ze zou trouwens toch niet hebben deelgenomen, omdat de Italiaanse na de Winterspelen in Sotsji een sabbatical had aangekondigd. Kostner wilde in een jaar zonder wedstrijdstress haar hoofd leegmaken. Dat zal niet lukken, nu de stress van haar tuchtzaak daarvoor in de plaats is gekomen.

Dit weekeinde verzette Kostner haar zinnen in Japan, waar ze samen met de Russische meervoudige kampioen Jevgeni Ploesjenko de blikvanger van het Kanagawa kunstschaatsfestival was. Maar is haar aanwezigheid daar toegestaan? Ja, zo lang het festivals of demonstraties zijn die niet onder auspiciën van de internationale schaatsunie ISU vallen.

Met haar ex gaat het niet zo goed

En hoe vergaat het Schwazer, die voor drieënhalf jaar is geschorst en Kostner in zijn val heeft meegesleept? Niet goed. Daags na Kostners leugen over zijn aanwezigheid thuis, vond een vliegende antidopingbrigade Schwazer bij zijn moeder. De atleet viel door de mand, werd uit de olympische ploeg voor ‘Londen’ gezet, bekende op een persconferentie huilend epogebruik en kondigde aan met zijn sport te stoppen. Hij gaf toe te hebben samengewerkt met sportarts Michele Ferrari, die wielrenner Lance Armstrong bijstond en wordt verweten een dopingarts te zijn. Saillant detail: Kostner was bij één van Schwazers visites aan Ferrari.

Kostner blijft strijdvaardig. Ze heeft beroep aangetekend bij het het internationale sporttribunaal CAS. De Italiaanse zegt in een verklaring op haar website zich gekwetst te voelen. ‘Maar wat me het meest stoort, is dat mijn naam voortdurend in verband met doping zal worden gebracht. En dat terwijl ik streng tegen doping ben.’

Kostner wil naamszuivering, maar zal waarschijnlijk in sportief opzicht al blij zijn als haar straf wordt ingekort en even lang duurt als haar sabbatical. In dat geval kan ze volgend jaar weer meedoen aan de EK en de WK. Maar belangrijker: dan komt haar voorbereiding op de Spelen van 2018 in Pyeongchang niet in gevaar. Want daar, in Zuid-Korea, ligt het eindstation van Kostners carrière.