Forse orkest- en koorstormen

Gierende stormen en ziedende zeeën beheersen Der fliegende Holländer, Wagners opera naar de mythes over de 17de eeuwse Hollandse VOC-kapitein Van der Decken uit Terneuzen. Hij sloot een pact met de duivel voor gunstige wind naar de oost. Daartegenover stond dat hij met zijn spookschip eeuwig over de oceanen moest zeilen tot een vrouw zich voor hem opofferde. In de opera gooit Senta zich in de golven.

Stoer, ruig en enerverend direct zonder esthetische opsmuk klinkt de opname van een onverschrokken uitvoering in 2013 door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Andris Nelsons. Het orkest is in topvorm. Drie Duitse koren zorgen voor uitgelaten matrozen op zee en spinnende vrouwen aan land. De solisten hebben forse stemmen: Terje Stensvold (Holländer), Kwanchil Youn (Dalend), Christopher Ventris (Erik). Boven alles uit klinkt de extatische Senta van Anja Kampe, die na eeuwen de Holländer verlost.