Dagkalender van de Wereldliteratuur: Australia Day en Peter Carey

Australia Day’, de nationale feestdag van Australië, is een mooie aanleiding voor een karakterisering van het oeuvre van de enige in Australië geboren auteur die twee keer de Booker Prize won.

Viering van Australia Day in de Australische hoofdstad Canberra op 26 januari 2015. Op de feestdag wordt stilgestaan bij de aankomst van de eerste Britse vloot in Port Jackson, in 1788.
Viering van Australia Day in de Australische hoofdstad Canberra op 26 januari 2015. Op de feestdag wordt stilgestaan bij de aankomst van de eerste Britse vloot in Port Jackson, in 1788. EPA/WAYNE KING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

‘Australia Day’, de nationale feestdag van Australië, is een mooie aanleiding voor een karakterisering van het oeuvre van de enige in Australië geboren auteur die twee keer de Booker Prize won.

Peter Carey (Bacchus Marsh, 1943) is gespecialiseerd in historische romans with a twist. In Illywhacker (1985) liet hij een 139-jarige opschepper aan het woord over zijn rol in de Australische geschiedenis. Oscar and Lucinda (1988, Booker Prize) TrueHistoryOfTheKellyGangwas een liefdesverhaal over een 19de-eeuwse Engelsman die samen met een glasfabrikante een kerk wil bouwen in de Australische outback. Met Jack Maggs (1997) varieerde hij op Great Expectations van Dickens, en in True History of the Kelly Gang (2000, Booker Prize) gaf hij het woord aan een legendarische Australische bandiet uit de 19de eeuw.

De dunne grens tussen waarheid en fictie komt terug in elke roman van Carey, die debuteerde met magisch-realistische verhalen (The Fat Man in History, 1974) en een roman over een advertentieverkoper die drie keer sterft en weer tot leven komt (Bliss, 1981). Als erfgenaam van Patrick White laat Carey in bijna al zijn boeken zien hoe de grootsheid van het Australische landschap inwerkt op de psyche van zijn personages; alleen de fabel-achtige schelmenroman The Unusual Life of Tristan Smith (1994) speelt zich af in een parallelle wereld, terwijl Parrot and Olivier in America (2010, over de reis door de VS van de 19de-eeuwse politicoloog Tocqueville) de uitkomst was van Carey’s verhuizing naar New York in de jaren nul.

Zie Pieter Steinz’ blog ‘The Global Reader’ voor eerdere edities van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’.

Pieter Steinz zit op Twitter.