Brouwers, Peek en Wortel op longlist Libris Literatuur Prijs 2015

Ilja Leonard Pfeijffer won in 2014 de Libris Literatuur Prijs 2014 met het boek La Superba.
Ilja Leonard Pfeijffer won in 2014 de Libris Literatuur Prijs 2014 met het boek La Superba. ANP EVERT ELZINGA

Jeroen Brouwers, Gustaaf Peek en Maartje Wortel, kersvers winnaar van BNG Bank Literatuurprijs, hebben samen met 15 andere auteurs de longlist gehaald van de Libris Literatuur Prijs 2015.

Hun romans werden gekozen uit een ‘recordaantal van bijna 200 inzendingen’, meldt de jury van de literatuurprijs. De lijst bevat volgens de jury ‘naast voorspelbare titels, een opmerkelijk aantal romandebuten en verrassingen.’

Verrassende aanwezigen zijn de romandebuten van Bregje Hofstede en, in mindere mate, Naomi Rebekka Boekwijt. Onder andere Dimitri Verhulst, Jan van Mersbergen, Kristien Hemmerechts, Christiaan Weijts en Anna Enquist mogen gezien worden als opvallende afwezigen.

Longlist Libris Literatuur Prijs 2015

- Kees van Beijnum, De offers (De Bezige Bij)
- Hanna Bervoets, Efter (Atlas Contact)
- Naomi Rebekka Boekwijt, Hoogvlakte (Arbeiderspers)
- Hafid Bouazza, Meriswin (Prometheus)
- Jeroen Brouwers, Het hout (Atlas Contact)
- Adriaan van Dis, Ik kom terug (Atlas Contact)
- Esther Gerritsen, Roxy (De Geus)
- Wessel te Gussinklo, Zeer helder licht (Koppernik)
- Kees ’t Hart, Teatro Olimpico (Querido)
- Bregje Hofstede, De hemel boven Parijs (Cossee)
- Peter Middendorp, Vertrouwd voordelig (Prometheus)
- Gustaaf Peek, Godin, held (Querido)
- Jan Siebelink, De blauwe nacht (De Bezige Bij)
- Peter Terrin, Monte Carlo (De Bezige Bij)
- Carolina Trujillo, De zangbreker (Querido)
- Ivo Victoria, Dieven van vuur (De Bezige Bij)
- Niña Weijers, De consequenties (Atlas Contact)
- Maartje Wortel, IJstijd (De Bezige Bij)

Vrouw heeft toekomst

‘De vrouw heeft de toekomst in de Nederlandse literatuur.’ Die boodschap valt volgens NRC-recensent Arjen Fortuin te destilleren uit de Libris-longlist:

“De jury plaatste zeven vrouwen op de lijst van achttien kanshebbers. Dat is twee minder dan vorig jaar, maar vooral het jongste deel van de lijst van achttien is vrouwelijk gekleurd. Dat sluit aan bij de bevindingen van de BNG Bank Literatuurprijs. Die onderscheiding voor schrijvers onder de veertig ging afgelopen week naar Maartje Wortel, waarmee zij twee andere vrouwelijke genomineerden (Hanna Bervoets en Naomi Rebekka Boekwijt) voorbleef. Alledrie staan ze op de Libris-longlist, net als eerdere BNG-winnaars Carolina Trujillo en Esther Gerritsen.”

Uitreiking 11 mei

De shortlist, bestaande uit zes titels, zal op maandag 2 maart door de jury van de Libris Literatuur Prijs bekend worden gemaakt. Die jury staat onder leiding van Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum en bestaat verder uit Jacqueline Bel (hoofddocent VU, Amsterdam), Rob van Essen (auteur en recensent), Maria Goos (auteur) en Marnix Verplancke (recensent).

De bekendmaking van de winnaar zal op maandag 11 mei plaatsvinden, traditiegetrouw in het Amstel Hotel in Amsterdam. Van die uitreiking zal live verslag worden gedaan in Nieuwsuur.

Aan de Libris Literatuur Prijs is een bedrag van 65.000 euro verbonden, waarvan 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar. Het geld wordt beschikbaar gesteld door boekhandelsketen Libris, die uit meer dan 100 zelfstandige boekhandels bestaat. Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de Libris Literatuur Prijs 2014 met zijn roman La Superba.