While you were sleeping... in the US

Boren bij de Noordpool: Obama ziet het niet zitten

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/
Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

Naar olie boren in Alaska, in de buurt van de Noordpool. Het is een beetje een gevoelig onderwerp, gezien de waanzinnige, ongerepte natuur die zich tussen oliebron en boormachine bevindt. Daarom wil de Amerikaanse president Barack Obama ook dat een reusachtig gebied in Alaska tot natuurreservaat wordt verklaard. Maar dat zien de Republikeinen in het Congres niet zitten, schrijft de Financial Times.

Obama wil het gebied de stempel ‘wildernis’, meegeven, wat niet meer is dan een bevestiging van de huidige staat. Maar daarvoor heeft hij steun van het Congres nodig.

De Republikeinse senator Lisa Murkowski uit Alaska liet weten dat de plannen van Obama een enorme inbreuk op de soevereiniteit van Alaska vormen. “Ik kan niet begrijpen dat deze regering bereid is te onderhandelen met Iran, maar niet met Alaska”, aldus de woedende senator.

De jongste Apple-baby dreigt aan te slaan

Apple Pay, het online-betalingssysteem, is drie maanden op de markt en er gebeurt iets wonderlijks mee, iets wat met andere onlinebetalingssystemen nog niet op grote schaal is gebeurd: mensen gebruiken het. Dat concludeert The Wall Street Journal.

De krant citeert de winkelmanager van een supermarkt in Utah. De supermarkt installeerde het systeem waarmee klanten draadloos kunnen betalen met hun smartphone. ”Onze klanten zeggen dat het veilig is”, aldus Brittany Salcedo, de manager. Ze schat dat dertig procent van haar klanten het systeem gebruikt.

McDonald’s en drogisterijketen Walgreens Boots zeggen dat vorige maand twee keer zo veel klanten draadloos betaalden als daarvoor. Niet toevallig betreft het precies de maand dat de twee ketens Apple Pay introduceerden.

Apple meldt dat in de VS meer dan 220.000 winkels de draadloze betaling accepteren en ruim 90 procent van de creditkaartaanbieders het systeem ondersteunt.

Hoe start-ups profiteren van een sterkere dollar

Wisselkoersfluctuaties zijn niet alleen voer voor beleggers, macro-economen en correspondenten die in de ene valuta krijgen uitbetaald en hun huur in een andere munteenheid moeten voldoen. Ook tech-startups proberen het maximale uit deze schommelingen te peuren. Dat schrijft Dealbook van The New York Times.

TransferWise, een groepje bedrijven uit Londen dat nieuwe financiële diensten online aanbiedt, heeft 58 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald in de VS, waar investeerder Andreessen Horowitz het meeste aan bijdroeg.

Transferwise, opgericht door twee Esten in 2011, probeert traditionele handelaren, als grote banken en Western Union, klanten af te snoepen door eenvoudig en online wisseldiensten aan te bieden. ”Traditionele partijen hebben te lang de markt gedomineerd, waardoor klanten enorme verborgen tarieven betalen”, zegt medeoprichter Taavet Hinrikus van TransferWise. Het bedrijfje beweert in de afgelopen vier jaar al 4,5 miljard dollar via hun eigen platform te hebben gewisseld.