Libris-longlist toont het aan: vrouw heeft de toekomst in de Nederlandse literatuur

De vrouw heeft de toekomst in de Nederlandse literatuur. Die boodschap is te destilleren uit de longlist van de Libris literatuurprijs die vanmorgen bekend is gemaakt. Vooral de jongere schrijvers van de lijst zijn vrouw en dat sluit aan bij de bevindingen van de BNG Bank Literatuurprijs. Die onderscheiding voor schrijvers onder de veertig ging afgelopen week naar Maartje Wortel, met genomineerden Hanna Bervoets en Naomi Rebekka Boekwijt als nummers twee en drie. Deze drie staan ze ook op de Libris-longlist, met de eerdere BNG-winnaars Carolina Trujillo, Esther Gerritsen en debutanten Niña Weijers en Bregje Hofstede. Afvallers zijn Dimitri Verhulst, Erwin Mortier en Herman Koch.

De shortlist volgt op 2 maart, de prijsuitreiking (50 duizend euro) op 11 mei.