Bijna klaar voor Obama

Foto Saurabh Das/AP
Foto Saurabh Das/AP

Medewerkers van het presidentiële paleis in Delhi maken zich op voor de komst van Barack Obama. De Amerikaanse president kreeg gisterochtend in de Indiase hoofdstad een warm onthaal.

Obama blijft drie dagen in India. Vandaag zal hij, als eerste Amerikaanse president, Republic Day bijwonen, een nationale feestdag. Ook staan gesprekken tussen de president en de Indiase premier Narendra Modi over energie, defensie en handel gepland. Morgen zou Obama de Taj Mahal bezoeken, maar die plannen zijn geannuleerd. Obama’s bezoek is ingekort om nog een laatste groet te brengen aan de donderdag overleden Saoedische koning Abdullah.

De verhoudingen tussen de VS en India zijn goed, al was dat een aantal jaren geleden een stuk minder. Volgens de Amerikanen deed Modi te weinig om de rellen tussen hindoes en moslims die in 2002 uitbraken in de Indiase deelstaat Gujarat, te stoppen. De toegang tot de VS werd hem daarom zelfs enige tijd ontzegd.