Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bij verdachte in zaak-Borst werd na eerdere veroordeling geen DNA afgenomen

Het lijkt erop dat er eerder een doorbraak in de zaak rond de dood van oud-minister Els Borst had kunnen zijn. Het Openbaar Ministerie meldt vanavond dat er bij de verdachte in de zaak, de 38-jarige Bart van U., na een eerdere veoordeling geen DNA-materiaal werd afgenomen, iets wat wel had gemoeten.

Politie bij de woning van Els Borst in februari vorig jaar.
Politie bij de woning van Els Borst in februari vorig jaar. Foto ANP/ Jeroen Jumelet

Bij de verdachte in de zaak rond de dood van oud-minister Els Borst, de 38-jarige Bart van U., werd na een eerdere veroordeling in 2012 ten onrechte geen DNA afgenomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie vanavond. Was dat wel gebeurd, dan was er eerder een doorbraak geweest in de zaak-Borst.

Van U. was dan ook eerder opgepakt en dat had mogelijk de dood van zijn zus kunnen voorkomen, zegt onze binnenlandredacteur Enzo van Steenbergen. Zij werd eerder deze maand in haar Rotterdamse woning gevonden. Van U. zit al vast voor moord of doodslag op de vrouw. Hij gaf zichzelf aan bij de politie, nadat die een klopjacht op hem was gestart.

Het is niet de enige zaak in het dossier van Van U. die volgens het OM vragen oproept. Zo heeft ze ook vastgesteld dat hij “ondanks de grote zorgen” geen behandeling heeft gekregen. Het OM had graag willen zien dat Van U. behandeld was, maar dat weigerde hij. Dat was mede de reden dat hij in 2012 een hoge straf van drie jaar cel kreeg voor verboden wapenbezit. Van U. ging echter in cassatie en de zaak zou binnenkort opnieuw voorkomen.

Het OM gaat nu “grondig en breed” onderzoeken wat er de afgelopen jaren rondom Van U. is gebeurd.

Vanmiddag werd bekend dat Van U. verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de oud-D66-politica, die vorig jaar februari bij haar huis werd gevonden. Hij kwam in beeld dankzij een volledige DNA-match. Dat DNA werd echter pas afgenomen in de zaak rond de dood van zijn zus.

Sporenonderzoek

Er zijn vandaag op een aantal plekken waar Van U. verbleef huiszoekingen gedaan. “We hopen dat we er sporen in deze zaak vinden”, zei politiechef Willem Woelders volgens persbureau ANP:

“We kijken waar hij allemaal is geweest, met wie hij contact heeft gehad en welke telefoons hij heeft gebruikt en wat voor sporen daaruit gehaald kunnen worden.”

De zaak-Borst

De 81-jarige Borst werd op 10 februari vorig jaar dood gevonden bij haar huis in Bilthoven. De politie zei enkele dagen later al dat de oud-minister vermoedelijk door een misdrijf om het leven was gekomen. Twee dagen voordat ze gevonden werd, op zaterdag 8 februari, was Borst nog aanwezig op het D66-congres in Amsterdam. Een dag later kwam ze niet opdagen voor een afspraak.

In oktober werd in een uitzending van het programma Opsporing Verzocht bekendgemaakt dat de man die Borst om het leven bracht mogelijk iemand was met een psychische stoornis. Er werd een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Er waren toen geen aanwijzingen binnengekomen dat de dader Borst om politieke redenen had gedood.

In december werd er door een zogeheten geheimhouder met een medisch beroepsgeheim een concrete naam genoemd van een patiënt die mogelijk de dader was. Om dat beroepsgeheim te omzeilen, sprak de tipgever niet direct met de politie, maar gaf deze de informatie aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die vervolgens de politie informeerde, zo vertelde hij aan Nieuwsuur. Volgens De Vries gaat het niet om Van U., zo zei hij vandaag:

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries Het is niet de man waar eerder - via mij - door een geheimhouder op is getipt. DNA ‘beschuldigt’, maar sluit soms ook uit. Prima. #ElsBorst