Beelden van politie die activiste doodschiet schokken Egypte

Shaima al-Sabbagh werd van dichtbij neergeschoten door de politie. De herdenking van de revolutie verliep bloederig.

Foto EPA

„Ik negeer iedereen die mijn vastberadenheid probeert te ondermijnen.” Dat schreef de linkse activiste en dichteres Shaima al-Sabbagh (32) zaterdag op Facebook voordat ze vertrok naar een betoging in Kairo ter nagedachtenis van de opstand tegen president Mubarak in 2011. Ze wilde bloemen leggen op het Tahrirplein voor de martelaars van de revolutie.

Een paar uur later werd ze door een politieman van dichtbij neergeschoten terwijl ze deelnam aan een kleine, vreedzame betoging van een socialistische partij in het centrum van Kairo. Haar dood, die is gefotografeerd en gefilmd, heeft in Egypte tot geschokte reacties geleid. De beelden van een vriend die haar wegdraagt werden veelvuldig gedeeld op sociale media.

Al-Sabbagh was niet het enige dodelijke slachtoffer op de vierde verjaardag van de Egyptische opstand. Gisteren vielen nog eens achttien doden en vijftig gewonden. Ruim 150 mensen werden gearresteerd wegens betogen zonder toestemming.

Het onderstreept de nietsontziende wijze waarop het militaire regime elke vorm van protest de kop in drukt. Volgens de autoriteiten ging het om aanhangers van de verboden Moslimbroederschap. Maar er waren ook betogingen van linkse partijen en activisten die de opstand tegen president Mubarak in 2011 wilden herdenken.

De autoriteiten hebben een onderzoek beloofd naar al-Sabbaghs dood. De politie en sommige media suggereren dat al-Sabbagh niet door de politie kan zijn gedood. De verklaringen van getuigen en de video laten daar nochtans weinig twijfel over bestaan: te zien is hoe al-Sabbagh wegloopt van zwaarbewapende politiemannen met hun wapens in aanslag.

Het was de tweede verjaardag van de revolutie sinds het leger in de zomer van 2013 president Morsi van de Moslimbroederschap van de macht verdreef. Vorig jaar deden de autoriteiten nog een halfslachtige poging om de revolutie te herdenken, waarbij een dertigtal doden vielen. Op het laatste moment werd een monumentje opgetrokken op het Tahrirplein ter herdenking van de slachtoffers van beide revoluties, die van 2011 en van de volksopstand tegen president Morsi van 2013.

Dat monument werd eerder deze maand afgebroken; in de plaats zou een fontein komen. Er was dit jaar geen herdenking, officieel vanwege de rouwperiode van een week voor de Saoedische koning Abdullah.

Voorafgaand aan de verjaardag zou de president gratie verlenen aan 584 activisten en journalisten die in de gevangenis zitten. Maar het weekend ging voorbij zonder nieuws hierover. Wie vandaag wel de gevangenis mochten verlaten waren de twee zoons van oud-president Mubarak, die terechtstonden wegens corruptie. Zij mogen naar huis in afwachting van een nieuw proces. Ook Mubarak zelf komt mogelijk eerdaags op vrije voeten.