Fan uit het publiek geeft Serena Williams winnende tip

Kansloos verloor Serena Williams vannacht de eerste set tegen de sterk spelende Garbine Muguruza: 2-6. Ging de nummer één van de wereld in de vierde ronde van de Australian Open opnieuw verliezen van de als 24ste geplaatste Spaanse, die haar vorig jaar ook al verraste in de tweede ronde van Roland Garros?

Tot een Williams-fan vanaf de volle tribunes in de winderige Rod Laver Arena plotseling de ‘gouden tip’ riep, en de Amerikaanse zich alsnog met 6-3 en 6-2 vrij eenvoudig plaatste voor de kwartfinale. Daarin stuit ze op de Slowaakse Dominika Cibulkova, finaliste van vorig jaar, die in drie sets won van Victoria Azarenka (6-2, 3-6 en 6-3).

Williams (33) sprak na afloop op de baan lachend over haar ‘hulp-coach’. „Iemand uit het publiek riep: ‘Kom op Serena, probeer het eens met topspin’. Er zitten hier blijkbaar overal coaches.” De tip had haar echt geholpen, verduidelijkte de viervoudig winnares van de Australian Open later op de persconferentie. „Ik dacht: ‘je hebt gelijk’. Ik wilde sowieso al met topspin spelen, maar dat deed ik tot dat moment niet.”

De pas 21-jarige Muguruza toonde in de eerste set dat ze over wapens beschikt om Serena Williams te verslaan, net als vorig jaar in Parijs. Sloeg Williams hard? Muguruza sloeg harder. Tot de ‘spin-tip’ haar de das om deed.

De jeugd is goed vertegenwoordigd in de kwartfinales. De 19-jarige Amerikaanse Madison Keys versloeg met 6-2 en 6-4 haar landgenote Madison Brengle. Eerder al had Eugenie Bouchard (20) zich geplaatst voor de laatste acht, waarin ze speelt tegen de als tweede geplaatste Maria Sjarapova.

Bij de mannen is Nick Kyrgios (19) de jongste kwartfinalist. De Australiër won in vijf sets (5-7, 4-6, 6-3, 7-6 en 8-6) van de Italiaan Andreas Seppi. Hij treft Andy Murray, die Grigor Dimitrov in vier sets de baas was: 6-4, 6-7, 6-3 en 7-5. Titelverdediger Stan Wawrinka won in vier sets van Guillermo Garcia-Lopez (7-6, 6-4, 4-6 en 7-6) en stuit op Kei Nishikori, die David Ferrer met drie keer 6-3 declasseerde.