Amerikaanse invloeden op Storioni Festival

Storioni Festival zaterdagavond in Muziekgebouw Eindhoven. Foto Elske de Korver.
Storioni Festival zaterdagavond in Muziekgebouw Eindhoven. Foto Elske de Korver.

Wat warrig was vrijdagavond het begin van het achtste Storioni Festival voor kamermuziek. Wouter Vossen, de primarius van het organiserende Storioni Trio, ontbrak. Griep zei de een, longontsteking zei de ander. Broer Marc Vossen, cellist, en pianist Bart van de Roer gooiden het programma om. Het werd een wat rommelig concert, maar ook wel weer leuk.

Tussen chique muziek uit het Avondland klonk de roerige Amerikaanse mars Stars and Stripes Forever van John Philip Sousa in een versie voor drie pianisten en vijf handen. De zesde, de linkerhand van Bart van de Roer, maakte furore bij het omslaan van de muziek. Hoogtepunt van de avond was het Kwintet voor blazers en piano van Beethoven. Naast pianist Finghin Collins gaven vier blazers uit het Koninklijk Concertgebouworkest onder aanvoering van hoboïst Alexei Ogrintchouk, extra cachet aan een gedreven uitvoering met uitstekende soli en diep ronkende samenklanken.

Zaterdagavond om half tien was het Storioni Trio eindelijk compleet present op het eigen festival. Begeleid door de Camerata RCO, de kamerformatie van het Concertgebouworkest, speelden de Storioni’s de hoofdrollen in de Nederlandse première van het Grand rondeau concertant van Jan Vorisek (1791-1825), een stuk in grootse stijl. Ogrintchouk soleerde in een hoboconcert van Bellini en dirigeerde Rossini en de première van de klezmermuziek Dances and Shrieks of Silver van Charlie Piper met de virtuoze klarinettist Matthew Hunt.

‘Amerika’ is het niet al te dwingende thema van het festival dat plaatsvindt in vijf Brabantse steden. Sousa was dus niet zomaar verdwaald. De sleutelfiguur is hier de Tsjech Anton Dvorák, die enkele jaren in New York werkte en zocht naar de oorspronkelijke Amerikaanse muziek.

De tedere Indian canzonetta en vleugjes ‘Nieuwe Wereld’ klonken in zijn Sonatine voor viool en piano, met veel animo gespeeld door de Letse zusjes Baiba en Lauma Skride. Er klinkt deze week veel Noord- en Zuid-Amerikaanse muziek. De Storioni’s speelden nu al Piazolla. Wouter Vossen met zijn strak gekamde haren oogde als een archetypische tangodanser.