Verdachte in zaak dood Els Borst na DNA-match

Oud-minister Els Borst.
Oud-minister Els Borst. Foto ANP/ Marcel Antonisse

Een 38-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst. De man kwam in beeld na een volledige DNA-match. Hij zit al sinds 12 januari vast op verdenking van moord dan wel doodslag op een vrouw uit Rotterdam op 10 januari.

De politie gaat nu onderzoeken of de man daadwerkelijk betrokken is bij de dood van Borst. Het DNA-materiaal werd vorig jaar al gevonden, maar leverde toen geen match op. Op 21 januari meldde het Nederlands Forensisch Instituut dat er toch een match was. De verdachte had verplicht DNA moeten afstaan vanwege zijn betrokkenheid bij de dood van de Rotterdamse vrouw eerder deze maand.

Onze binnenlandredacteur Anne Vegterlo, aanwezig bij de persconferentie:

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Dna materiaal is vorig jaar al gevonden maar leverde toen geen match op. Afgelopen 21 januari vond NFI match in databank met Rotterdammer.

Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries is de verdachte in kwestie niet de man wiens naam door een anonieme tipgever eind vorig jaar aan hem werd gegeven. Een man met een medisch beroepsgeheim had toen de concrete naam van een patiënt die mogelijk de dader zou zijn aan hem verteld. Hij sprak vanwege dat beroepsgeheim niet direct met de politie, maar met De Vries, die daarvan melding maakte bij de politie.

In oktober werd in een uitzending van het programma Opsporing Verzocht bekendgemaakt dat de man die Borst om het leven bracht mogelijk iemand was met een psychische stoornis. Er werd een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Er waren toen geen aanwijzingen binnengekomen dat de dader Borst om politieke redenen had gedood.

De nabestaanden van Borst hebben aan persbureau ANP laten weten geen reactie te willen geven op de ontwikkelingen in het onderzoek.

Gevonden bij haar huis

De 81-jarige Borst werd op 10 februari vorig jaar dood gevonden bij haar huis in Bilthoven. De politie zei enkele dagen later al dat de oud-minister vermoedelijk door een misdrijf om het leven was gekomen. Twee dagen voordat ze gevonden werd, op zaterdag 8 februari, was Borst nog aanwezig op het D66-congres in Amsterdam. Een dag later kwam ze niet opdagen voor een afspraak.

Minister van Staat

Borst was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok 1 en 2. Ze werd in 2012 benoemd tot minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Haar rust was haar wapen. Een necrologie van Els Borst. (€)