Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Video onthoofde Japanner waarschijnlijk echt - Abe ‘sprakeloos’

Premier Japan is 'sprakeloos' over de onthoofding van een Japanse gijzelaar door IS.
Premier Japan is 'sprakeloos' over de onthoofding van een Japanse gijzelaar door IS. Foto AFP / Yoshikazu Tsuno

De gisteravond opgedoken video waarin een beeltenis te zien is van een onthoofde Haruna Yukawa, een van de Japanse gijzelaars in handen van IS, lijkt echt te zijn. Dat heeft premier Shinzo Abe gezegd tegen de Japanse televisiezender NHK.

Volgens Abe wordt de echtheid van de video nog wel gecontroleerd door de Japanse regering. Abe zei ‘sprakeloos’ te zijn over het nieuws. Hij condoleerde de familie van Haruna Yukawa en vroeg om de onmiddellijke vrijlating van de andere IS-gevangene, de journalist Kenji Goto.

Geen losgeld, maar een gevangenenruil

De Japanse premier gaf verder geen commentaar op de video. In die video is Goto levend te zien. Terwijl hij een foto omhoog houdt van de onthoofde Haruna, vraagt hij namens zijn gijzelnemers om een gevangenenruil.

Een gecensureerd beeld uit de video waarin de gegijzelde Goto is te zien, met een foto waarop zijn medegegijzelde onthoofd  lijkt te zijn afgebeeld.

Een gecensureerd beeld uit de video waarin de gegijzelde Goto is te zien, met een foto waarop zijn medegegijzelde onthoofd lijkt te zijn afgebeeld. Foto AFP / Handout-site Intelligence Group

In de vorige week dinsdag verschenen eerste video vroegen de IS-gijzelnemers nog om 200 miljoen dollar losgeld, anders zouden beide gegijzelden worden onthoofd. De 72 uur die het land daarvoor had gekregen, verliep vrijdag.

Gevangen zuster

De gevangene waarmee IS Goto wil ruilen, is Sajida al-Rishawi. IS noemt haar in de video ‘een gevangen zuster’.

Een archieffoto van Sajida al-Rishawi. IS vraagt om haar vrijlating, in ruil voor de vrijheid van de Japanse gegijzelde Goto.

Een archieffoto van Sajida al-Rishawi. IS vraagt om haar vrijlating, in ruil voor de vrijheid van de Japanse gegijzelde Goto. Foto EPA / Petra Jordan News Agency

Al-Rishawi zit vast in Jordanië voor een mislukte zelfmoordaanslag in 2005, schrijft CNN. In hetzelfde jaar bekende ze op de Jordaanse televisie dat ze had geprobeerd om samen met haar man met een bomgordel een aanslag te plegen op een hotellobby. Haar bom ging niet af, die van haar man wel. 57 mensen vonden bij die aanslag de dood.

Voor de mislukte aanslag is al-Rishawi ter dood veroordeeld. In de afgelopen jaren heeft Jordanië echter geen executies uitgevoerd. Vorige maand werd het moratorium op executies echter opgeheven.