Vergeet u de gids niet?

Traditiegetrouw verschijnen er aan het eind van een jaar de boeken die wijndrinkers houvast moeten bieden in het nieuwe. Zo is daar Grootspraak, ‘de restaurantgids voor wijnliefhebbers’ die voor de achtste keer inzicht biedt waar het in Nederland het beste drinken is (€ 12,50). Aan de hand van het ‘trosjessysteem’ kregen ruim driehonderd restaurants en wijnbars een beoordeling, waaronder 22 nieuwe. En de vaardige inspecteurs ( de gids is een initiatief van het blad Perswijn) riepen Lemongrass in Scheveningen dit jaar uit tot Wijnrestaurant van het Jaar en Wijncafé Wijn & Ko in Haarlem tot Wijnbar van het Jaar.

Met veel belangstelling kijk ik ook immer uit naar het boek waarin het reilen en zeilen van Zuid-Afrika, het op een na belangrijkste wijnland in Nederland, zijn vastgelegd. In de Engelstalige John Platter’s South African Wines 2015 (€ 17,95) is eveneens plek ingeruimd voor erelijsten. Dit jaar kreeg Sadie Family Wines de versierselen van Winery of The Year opgespeld. En de pinot noir van het jaar werd onder meer Newton Johnson Family Vineyards 2013. (WineMatters; € 22,95)

Bovendien geeft Platter aan waar de nieuwkomers te vinden zijn. Welke druiven en wijnbouwgebieden aan populariteit winnen. Daarbij biedt de gids een goed handvat voor het snel uitdijende contigent wijntoeristen. Er staat in aangegeven welke wijnbedrijven ook hotels, restaurants, spa’s en andere vormen van gastvrijheid bieden.

Ronduit onmisbaar voor een ieder die ook maar net iets meer wil weten over rood, wit en rosé is Hugh Johnsons Wijngids 2015 (€ 22,50). Een naslagwerk waarin geen enkele verschuiving of trend in de wijnwereld onopgemerkt blijft. Er zijn updates en karakteristieken van de recente oogstjaren in de belangrijkste wijnlanden. Plus een keur aan in ieder geval voor mij relevante weetjes.

Zo weet ik nu dat er jaarlijks 34 miljard flessen wijnen worden geproduceerd, vijf per wereldbewoner. Een hele geruststelling: we gaan geen dorst krijgen. Maar het type dorst verandert wel. In deze editie gaat Johnson daar uitgebreid op in. Van oudsher bekende wijngebieden en druiven krijgen concurrentie.

Volgens Johnson zijn nieuwere regio’s thans hun premièrevrees te boven. En heeft de wijnconsument inmiddels zoveel ervaring opgedaan dat deze nu klaar is om zijn eigen keuzes te maken.

Ofschoon een goede gids daarbij natuurlijk onontbeerlijk is.