Van der Laan: wij staan voor onze joodse gemeenschap

Amsterdam staat volgens burgemeester Eberhard van der Laan voor zijn joodse gemeenschap. “Wij laten het gruwelijke niet opnieuw gebeuren”, zei hij vandaag bij de herdenking van de Holocaust in de hoofdstad.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan nam deel aan de stille tocht naar het Wertheimpark.
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan nam deel aan de stille tocht naar het Wertheimpark. Foto ANP / Evert Elzinga

Amsterdam staat volgens burgemeester Eberhard van der Laan voor zijn joodse gemeenschap. “Wij laten het gruwelijke niet opnieuw gebeuren”, zei hij vandaag bij de herdenking van de Holocaust in de hoofdstad volgens persbureau ANP.

Van der Laan hield zijn toespraak bij het spiegelmonument Nooit Meer Auschwitz, dat is gemaakt door Jan Wolkers. De herdenking stond in het teken dat het zeventig jaar geleden is dat de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau werden bevrijd.

De burgemeester ging tijdens speech in op de recente gebeurtenissen in Parijs, waarbij tijdens een gijzeling van een kosjere supermarkt vier mensen werden omgebracht. In Frankrijk werden vervolgens duizenden agenten ingezet om joodse gebouwen en instellingen te bewaken.

In België en Amsterdam sloten joodse scholen tijdelijk hun deuren. De Israëlische premier Netanyahu liet na de aanslag op de supermarkt weten dat zijn land Europese joden met open armen zou ontvangen.

Van der Laan verwees tijdens zijn speech naar het nazisme uit de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw. Toen werden joden stap voor stap uit het openbare leven verdreven, voordat het stelselmatig vermoorden in concentratiekampen zoals Auschwitz begon. Van der Laan:

“We moeten bedenken wat we moeten doen om opkomend antisemitisme tegen te gaan. Wij waken ervoor ons sluipenderwijs te laten inkapselen door barbarij. En wie om wat voor reden dan ook in de verdrukking komt, kan op bescherming rekenen. We komen in dit land voor elkaar op. Niet alles begint opnieuw alsof er niets is gebeurd.”

De herdenking begon vandaag om 11.00 uur, met een stille tocht van het stadhuis naar het Wertheimpark. Naast Van der Laan waren rabbijn Menno ten Brink en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher bij de herdenking aanwezig.