Syriza-leider: democratie keert terug in Griekenland

De leider van Syriza, Alexis Tsipras, nadat hij zondagochtend zijn stem heeft uitgebracht. Zijn partij staat bovenaan in de peilingen.
De leider van Syriza, Alexis Tsipras, nadat hij zondagochtend zijn stem heeft uitgebracht. Zijn partij staat bovenaan in de peilingen. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Griekenland zal na de verkiezingen vandaag terugkeren naar de democratie. Dat zei Alexis Tsipras, de leider van de linkse oppositiepartij Syriza die aan kop gaat in de peilingen, nadat hij zondagochtend in Athene zijn stem uitbracht.

Tsipras werd onthaald in het stemlokaal door tientallen Griekse en buitenlandse journalisten. Hij sprak de aanwezigen eerst in het Grieks toe, en schakelde daarna over naar het Engels. Volgens de Griekse krant Kathimerini zei hij:

“Greece will return to democracy, social cohesion and dignity.”

Samaras voor het stembureau waar hij zijn stem heeft uitgebracht.

Samaras voor het stembureau waar hij zijn stem heeft uitgebracht. Foto AP / Nikitas Kotsiaris

De belangrijkste tegenstander van Tsipras, premier Antonis Samaras van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, zei na afloop van het uitbrengen van zijn stem dat de verkiezingen cruciaal zijn voor “onze toekomst en de toekomst van onze kinderen”, aldus persbureau AP.

“Vandaag beslissen we of sterk, veilig en zeker van onze zaak doorgaan, of dat we ons in het avontuur storten”

Peilingen

Het linkse Syriza gaat aan kop in de peilingen, ruim voor de huidige regeringspartij Nieuwe Democratie. Een groot deel van de kiezers had voorafgaan aan de verkiezingsdag echter nog niet besloten waarop te gaan stemmen.

In totaal mogen 9,8 miljoen mensen naar de stembus in Griekenland. De stemlokalen sluiten zondag om 18.00 uur Nederlandse tijd. Verwacht dat er direct daarna een exit poll verschijnt. De eerste voorlopige uitslagen worden in de loop van de avond verwacht.

Schuldenverlichting

Tsipras heeft zijn kiezers beloofd te gaan heronderhandelen over de staatsschuld, die 170 procent van het bruto binnenlands product bedraagt en een terugkeer naar echte groei onmogelijk zou maken. Hij pleit zelfs voor een ‘schuldenconferentie’, zoals die van 1953. Toen werd het totaal gebroken Duitsland tegemoetgekomen door zijn buitenlandse schuldeisers, waarmee destijds de weg voor het Wirtschaftswunder werd geëffend.

Wil je weten waar het bij de Griekse verkiezingen allemaal om draait, en wat de uitkomst voor effecten kan hebben in de rest van Europa? Lees op nrc.nl: Griekenland stemt: zorgt Syriza voor een botsing met Europa? We praten je bij.

Erratum: eerder werd in dit stuk het citaat van Samaras abusievelijk toegeschreven aan Tsipras.