Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Shorttracker Knegt verovert Europese titel

Sjinkie Knegt.
Sjinkie Knegt. ANP / Koen Suyk

Shorttracker Sjinkie Knegt is vandaag in Dordrecht voor de tweede keer in zijn loopbaan Europees kampioen geworden.

De Fries kon de titel in de afsluitende superfinale over 3000 meter vrijwel niet meer ontgaan. Knegt moest alleen finishen zonder een straf op te lopen. Het was een tweestrijd, zegt onze sportredacteur Rob Schoof:

“Een tweestrijd tussen Sjinkie Knegt en Viktor An, een Rus die een paar jaar geleden tot Rus is genaturaliseerd. An is de beste shorttracker alle tijden, hij is zes keer olympisch kampioen geweest, in Sotsji won hij vorig jaar drie gouden medailles. En hij was een keer wereldkampioen. Die man is echt een legende. Maar wij hebben Sjinkie. Die is de laatste jaren behoorlijk aan de weg aan het timmeren. In Sotsji won hij brons en hij was eerder Europees kampioen. Tijdens dit toernooi won hij de 1500 en 100 meter; bij de 500 meter werd hij tweede en bij de 3000 meter vierde.”

De superfinale werd gewonnen door de Israëliër Vladislav Bykanov. De Rus Semen Elistratov werd derde in het eindklassement (en Viktor An dus tweede).

Knegt is een wonderkind

Knegt is slim, hondsbrutaal, watervlug en onnavolgbaar, schreef Schoof in 2011 in een profiel (€):

“Als jochie van negen was hij al de schrik van de ijsclub van Thialf. Zijn brutaliteit op het ijs grensde aan wangedrag, vonden ze bij het bestuur. ‘Ik moest ze er echt van overtuigen dat het bij shorttrackschaatsen hoorde’, zegt trainer Kosta Poltavets, ontdekker van de shorttracker in Sjinkie Knegt. ‘Ze vonden dat hij te brutaal was. Als hij een gat zag dook hij erin, wat er ook gebeurde. Hij kende geen grenzen. Niemand in Nederland werd vaker gediskwalificeerd dan hij’, zegt Poltavets, nu trainer van de Russische langebaanploeg”

Brons voor shorttrackmannen op aflossing

De Nederlandse shorttrackers behaalden de derde plek op de aflossing. Dat was een tegenvaller voor de regerend wereldkampioenen, die titelverdediger Rusland en Hongarije voor zich moesten dulden.

De vrouwen werden tweede: Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Suzanne Schulting moesten in de finale alleen Rusland voorlaten. Het brons was voor Hongarije.

Lees in NRC Handelsblad van afgelopen donderdag: ‘Doodnormaal’, om te rijden tegen de Eric Heiden van het shorttrack(€), over de titanenstrijd tussen Sjinkie Knegt en Viktor An

Lees in nrc.next: Sjinkie Knegt, de belhamel van de kleine baan (€), een profiel uit 2011 over Knegt