Ook NAC en Willem II scoren niet, Groningen en Utrecht twee keer

De West-Brabantse derby tussen NAC en Willem II is in Breda geëindigd in 0-0 (net als de Klassieker eerder vandaag). FC Groningen en FC Utrecht hebben beide hun eerste punt in dit kalenderjaar gepakt. Go Ahead Eagles won met 1-0 van ADO Den Haag.

Stadion Euroborg in Groningen.
Stadion Euroborg in Groningen. ANP / Jan Kanning

De West-Brabantse derby tussen NAC en Willem II is in Breda geëindigd in 0-0 (net als de Klassieker eerder vandaag). Willem II kreeg in de kansarme wedstrijd de beste mogelijkheden, maar NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar hield zijn doel voor de derde keer dit seizoen schoon. De Bredanaars blijven door het gelijkspel voorlaatste in de eredivisie, maar naderen de veilige vijftiende plaats tot op twee punten. Willem II blijft tiende.

In een eerste helft waarin beide ploegen elkaar in bedwang hielden zonder veel kansen weg te geven, was de beste mogelijkheid voor Willem II. Samuel Armenteros schoot na een kwartier spelen van dichtbij op de lat uit een hoekschop. De tweede helft ontbrandde met een fase van fel derbyvoetbal met enkele overtredingen, die onder meer geel opleverden voor de NAC-spelers Jeffrey Sarpong en Uros Matic en Willem II’er Stijn Wuytens.

Kansen bleven nog altijd schaars in de wedstrijd die niet goed was, maar wel spannend, fel en hard. Willem II toonde het beste spel en kreeg ook de meeste kansen. De eerste aardige mogelijkheid van de tweede helft was een afstandsschot van Bruno Andrade dat een metertje naast het doel van Jelle ten Rouwelaar zeilde. Halverwege de tweede helft ging een kopbal van Robert Braber uit een hoekschop maar net naast.

Fernandez zorgde in de tegenstoot voor de grootste kans voor NAC. De nieuwe aanwinst van de ploeg van trainer Robert Maaskant omspeelde de Tilburgse doelman Kostas Lamprou en schoot uit de draai op doel, maar Frank van der Struijk haalde zijn inzet van de lijn. Aan de andere kant kon Ten Rouwelaar nog net de vingertoppen krijgen tegen een geplaatst afstandsschot van Andrade. NAC kreeg in de slotfase nog een kansje via Dirk Marcellis, die op het dak van het doel kopte.

FC Groningen en FC Utrecht in evenwicht

FC Groningen en FC Utrecht hebben beide hun eerste punt in dit kalenderjaar gepakt. De onderlinge confrontatie in de Euroborg eindigde in 2-2. De thuisclub kwam twee keer op voorsprong, via Tjaronn Chery en topschutter Michael de Leeuw, maar Edouard Duplan en Yassin Ayoub brachten FC Utrecht steeds weer langszij.

Kostbare overwinning Go Ahead Eagles tegen ADO

In de onderste regionen van de eredivisie heeft Go Ahead Eagles een kostbare overwinning behaald tegen concurrent ADO Den Haag. De ploeg van trainer Foeke Booy zegevierde op eigen veld met 1-0. Daardoor klom de club uit Deventer over de wegzakkende Haagse formatie naar de veertiende plaats.

ADO Den Haag moest vanaf de 41e minuut met tien man verder na een rode kaart voor verdediger Vito Wormgoor, voor een handsbal in het eigen strafschopgebied. Arbiter Ed Janssen gaf ook een strafschop, waaruit Jop van der Linden de score opende (1-0). Met tien man was ADO daarna zo goed als kansloos tegen Go Ahead, dat na vier nederlagen op rij eindelijk weer eens won.

De noorderlingen staan in de eredivisie op de negende plaats met 25 punten uit negentien wedstrijden, FC Utrecht heeft één punt minder (ANP)