Oekraïne wil bestand Minsk in stand houden, ook na aanval Marioepol

Een demonstratie op het Onafhankelijkheidsplen in Kiev voor de mensen die omkwamen bij de aavnval op havenstad Marioepol.
Een demonstratie op het Onafhankelijkheidsplen in Kiev voor de mensen die omkwamen bij de aavnval op havenstad Marioepol. AFP / Sergei Supinsky

Oekraïne wil zich aan de vredesovereenkomst met de rebellen houden en ziet geen alternatief. Dat zegt president Poroskjenko. Hij vindt het een zorgwekkende ontwikkeling dat de rebellen geen waarde meer lijken te hechten aan het akkoord.

Bij een raketaanval op de havenstad Marioepol kwamen gisteren dertig burgers om. Vrijdag zeiden rebellenleiders een nieuw offensief te beginnen tegen het Oekraïense leger. Alexander Zachartsjenko, de leider van de zelfverklaarde republiek Donetsk, zei daarnaast elke nieuwe wapenstilstand te verwerpen.

Porosjenko deed zijn uitspraken tijdens een overleg met de Nationale Veiligheidsraad, bij elkaar om een antwoord op het offensief van de rebellen te vinden. Obama heeft gezegd “zeer bezorgd” te zijn over de recente schendingen van het staakt-het-vuren. Volgens de VS wordt de beslissing van de rebellen het bestand op te schorten, gesteund door Rusland. Ook de EU en de NAVO hebben Rusland opgeroepen te stoppen met het steunen van de rebellen.

Twitter avatar DajeyPetros Ukraine@war Interesting… @OleSolvang from @HRW published map of #Mariupol with lot of impacts we did not see before @ianbateson http://t.co/A8SNVzZte3

Bestand werd nooit strikt nageleefd

Overigens werd het bestand al langere tijd geschonden; er kwamen honderden mensen om na september. Vooral de afgelopen weken laaide de oorlog in Dobas weer op. Toch noemt persbureau de aanval op een dichtbevolkt gedeelte van Marioepol van gisteren een “keerpunt”. Volgens Kiev en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) werden de raketten afgevuurd in een gebied dat wordt gecontroleerd door de rebellen.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко Mariupol artillery corrector detained by SBU. He is giving evidence now. Tomorrow interrogation materials will be released.

Het conflict in Oost-Oekraïne tussen pro-Russische rebellen en de regering, is nu negen maanden bezig en kostte aan bijna vijfduizend mensen het leven.