Nederlander neergeschoten in Panama, ‘vermoedelijk Sjaak B.’

Sjaak B. (uiterst links) tijdens het Passage-proces in de Bunker in Amsterdam in 2009.
Sjaak B. (uiterst links) tijdens het Passage-proces in de Bunker in Amsterdam in 2009. Uitsnede tekening ANP / Aloys Oosterwijk

In een restaurant in Panama-Stad is vanavond een Nederlander neergeschoten. Naar verluidt zou de man zijn overleden, maar of dat klopt is onduidelijk, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan persdienst ANP.

Volgens bronnen van de NOS gaat het om de 44-jarige Sjaak B. Hij is een van de verdachten in het liquidatieproces Passage. Eind december kwam een andere Nederlander om bij een schietpartij in Panama-stad. Die moord zou verband houden met activiteiten van de georganiseerde misdaad, zo zei de Panamese politie. Een Colombiaan en een Fransman werden aangehouden.

Over Sjaak B.

Sjaak B. stond tijdens het liquidatieproces terecht als wapenhandelaar. Een breedgeschouderde man, stoer uiterlijk. Voor diverse huurmoorden zou hij de wapens hebben geleverd, meende justitie. De aanklagers noemden Sjaak B. tijdens het proces “een onmisbare schakel in de criminele organisatie.”

Op het strafblad van Sjaak B. staat een moord. Hij heeft acht jaar gezeten voor doodslag in 1995. Na een ruzie in een kroeg trok B. een wapen en schiet in het rond. Er viel een dode. Jesse R. – die werd veroordeeld tot levenslang in de liquidatiezaak – zegt dat Sjaak B. banden onderhoudt met buitenlandse terroristische organisaties als de Ierse IRA en de Spaanse ETA.

Celstraf

Toch kreeg justitie Sjaak B. niet veroordeeld tot vijftien jaar, zoals de eis luidde. Er was te weinig bewijs voor wapenleveranties en B. kreeg 3,5 jaar celstraf voor kleinere vergrijpen. Zo werden wapens die van hem waren gevonden in de villa van actrice Katja Schuurman in Vinkeveen. In januari 2013, direct na de uitspraak, kwam hij vrij omdat hij zijn straf al in voorarrest had uitgezeten.

In de liquidatiezaak bleek wel dat Sjaak B. veel andere verdachten goed kende. Zo kreeg hij ruzie met kroongetuige Peter la S., die ook tegen hem getuigde. “Je mocht buiten al niet met me praten en nu wil ik dat ook niet”, schamperde B. tegen La S. tijdens het proces.