Minister CAR ontvoerd door militie anti-Balaka

Militairen van de steunmissie MISCA in de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek.
Militairen van de steunmissie MISCA in de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek. ANP / Arie Kievit

De minister van Sport van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is ontvoerd door een militie. Dat meldt persbureau AP. Volgens zijn vrouw gaat het een christelijke anti-Balaka militie.

De minister, Armel Mingatoloum Sayo, was op weg van de kerk naar huis toen zijn auto werd klemgereden door strijders in een taxi. Zijn vrouw zat bij hem in de auto. De ontvoering gebeurde in de buurt Galabadja in Bangui.

Aanhoudend sektarisch geweld

De minister maakt deel uit van een transitieregering, opgericht nadat het staatshoofd begin vorig jaar opstapte onder grote internationale druk door het aanhoudende sektarisch geweld. Hij was de leider van de islamitische Selaka rebellen, een mix van moslims uit het noordoosten van het land, huurlingen uit islamitische buurlanden Tsjaad en Soedan en criminele bendes. Zij grepen in 2013 de macht.

Daarop volgde wraakacties van anti-Balaka milities, een mix van verschillende christelijke milities. Zij gingen op jacht naar Sélékastrijders en moslims in het algemeen. Beide milities worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen op grote schaal.

Vorige week ontvoerde anti-Balaka strijders een Koerdische VN-werknemer, een Franse hulpverlener en haar collega. Alle drie zijn ze vrijgelaten. De ontvoeringen volgden op de arrestatie van een gevreesde commandant van anti-Balaka.

Onze correspondent Koert Lindijer was in 2013 in CAR. Hij maakte daar deze reportage.