Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Klaas Knot vindt steunprogramma ECB ‘een paardenmiddel’

Klaas Knot vindt de QE waartoe de ECB besloot een "paardenmiddel".
Klaas Knot vindt de QE waartoe de ECB besloot een "paardenmiddel". Foto ANP / Remko de Waal

President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot vindt het opkopen van staatsobligaties voor ruim 1100 miljard euro, waartoe de ECB donderdag besloot, “een abnormaal instrument” en “een paardenmiddel”. Dat heeft hij vandaag gezegd in Buitenhof.

Knot, die deel uitmaakt van het bestuur van de ECB, bevestigde in Buitenhof dat hij tegen de maatregel heeft gestemd. De DNB-president was niet van de “de noodzaak en de effectiviteit” overtuigd, vertelde hij.

Veel voorstanders van het programma wijzen naar de VS en het Verenigd Koninkrijk, waar eerdere soortgelijke programma’s wel effect hebben gesorteerd. Knot in Buitenhof:

“Als je al van mening bent dat het in de Verenigde Staten heeft gewerkt, is dat vermeende succes niet zomaar te projecteren op de eurozone.”

Duitsland en Nederland

De ECB besloot donderdag om de komende maanden per maand 60 miljard euro aan staatsleningen op te kopen. Omdat het opkoopprogramma zeker tot september volgend jaar doorloopt, bedraagt het programma zeker 1140 miljard euro. De bedoeling is dat er door het opkoopprogramma geld bij banken vrijkomt om leningen te verstrekken, zodat er wordt geïnvesteerd in de economie. Dat moet de inflatie dichterbij het ECB-doel op de middellange termijn brengen: net onder de twee procent.

Oorzaken lage prijzen

Knot en zijn Duitse collega Jens Weidmann hadden zich voorafgaand aan de vergadering al uitgesproken tegen de kwantitatieve verruiming of QE. Knot vertelde vandaag dat hij liever had gezien dat de lat hoger was gelegd, en dat er verder was gezocht naar de grondslag van de lage inflatie afgelopen maanden.

De zorgen over een lange periode van prijsdalingen waren daarnaast volgens Knot nog niet acuut genoeg om nu al in te grijpen. Tot nu toe was alleen in december sprake van deflatie. Hij wees erop dat de kerninflatie, zonder de volatiele energie- en voedselprijzen, al een jaar vrijwel stabiel is.

De belangrijkste oorzaak van de lage inflatie, de daling van de olieprijs, is volgens Knot “een cadeautje”. Ook de goedkopere euro is dat volgens hem. Hij verwacht dat beide elementen de economie goed zullen doen en dat er ruimte komt voor belastingmeevallers.

Bekijk hier de uitleg van NRC-redacteur Maarten Schinkel over de besluiten van de ECB:

Lees in NRC Handelsblad: Draghi geeft toe aan Duitse druk (€). Lees bij NRC Q: Europese bank zet geldpers aan tegen deflatie. Waarom is dat zo eng dan?