Fotograaf Pierre Crom wint de Zilveren Camera met MH17-serie

Onder luid applaus heeft de Frans-Nederlandse fotograaf Pierre Crom vanmiddag in het Fotomuseum Den Haag de Zilveren Camera ontvangen. Crom kreeg de prijs voor de beste persfoto van 2014 voor zijn fotoserie van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne op 17 juli.

Fotograaf Pierre Crom krijgt de Zilveren Camera.
Fotograaf Pierre Crom krijgt de Zilveren Camera. Foto Rosan Hollak

Hij stond er wat verlegen bij. Onder luid applaus heeft de Frans-Nederlandse fotograaf Pierre Crom vanmiddag in het Fotomuseum Den Haag de Zilveren Camera ontvangen. Crom kreeg de prijs voor de beste persfoto van 2014 voor zijn fotoserie van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne op 17 juli.

De eerste foto uit de serie is een beeld van smeulende resten van de Boeing 777 zichtbaar zijn. De andere foto’s laten zien hoe het puin wordt geruimd, de lichamen van de slachtoffers worden weggevoerd en de wrakstukken van het vliegtuig in wagons worden overgeplaatst in de treinwagons bij Torez.

Bekijk de serie hier:

‘Hier zijn geen overlevenden’

Nederland wordt zelden geconfronteerd met zo’n grote nieuwsgebeurtenis als het afgelopen jaar. Was het onvermijdelijk dat de winnende foto betrekking zou hebben op de ramp met MH17? “Zulk groot nieuws maakt uiteraard een goede kans”, zegt Arno Haijtema, voorzitter van het bestuur van de Zilveren Camera.

“Maar we hopen wel dat de jury in de eerste plaats altijd kijkt naar de kwaliteit van de ingezonden foto’s.”

Crom, werkzaam voor ANP en NRC Handelsblad, was op 17 juli in Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Anderhalf uur nadat hij had gehoord dat er een vliegtuig was neergestort, reed hij al het rampgebied in. In zijn dagboek voor NRC beschreef hij hoe hij de rookpluimen zag en al snel werd geconfronteerd met de eerste stoffelijke resten. “Ik wist meteen: hier zijn geen overlevenden.”

Niet alleen puur geluk

Crom fotografeerde wat hij aantrof en keerde eind oktober opnieuw terug naar het gebied. Daar bleef hij tot aan het moment dat de bergingsmissie in het gebied werd afgerond en de laatste brokstukken naar Nederland gingen. “De kracht van deze fotoserie ligt in het geheel”, meent Haijtema.

“Het gaat niet om die ene iconische foto van de ramp maar om de hele reeks. Deze foto’s vertellen een afgerond verhaal. Dat Crom telkens al die momenten heeft vastgelegd, zegt iets over zijn vasthoudendheid.”

Begin 2014 was Crom ook al in Oekraïne, dat nu ruim een jaar wordt verscheurd tussen pro-Russische separatisten en het centrale gezag in Kiev. “Dat hij al in het gebied was zegt ook iets over de kwaliteiten van de fotograaf”, zegt Rolf Rosing, fotoredacteur bij Vrij Nederland en jurylid van de Categorie Buitenland.

“Crom had duidelijk de keuze gemaakt om naar Oekraïne te gaan. Dan is het dus niet alleen een kwestie van puur geluk dat hij in de buurt van de ramp was.”

Rosing heeft tijdens de jurering veel andere foto’s uit het gebied zien langskomen.

Meer MH17-beelden

De juryleden van de categorie Binnenland zagen wel veel MH17-beelden langskomen, met name van de rouwstoet en de ceremonies in Nederland. De eerste prijs in de categorie Binnenlands Nieuws Serie ging naar defensiefotograaf Hille Hillinga voor zijn zwart-wit reportage van de derde aankomst van de militaire transportvliegtuigen op Vliegbasis Eindhoven.

Fotojournalist Marcel van den Bergh, werkzaam voor de Volkskrant, won in de categorie Binnenlands Nieuws Enkel met een foto van de herdenkingsplek voor de familie Wals in het Brabantse Neerkant.

ander nieuws

Ook ander groot nieuws uit 2014 werd bekroond. Voor de grote sportevenementen - het WK Voetbal en de Winterspelen in Sotsji - werd sportfotograaf Pim Ras, voormalig winnaar van de Zilveren Camera, maar liefst twee keer bekroond. In de categorie Sport Enkel won hij de eerste prijs met zijn foto van de rake kopbal van Robin van Persie in de wedstrijd tegen Spanje tijdens het WK-voetbal. Met zijn serie van de Nederlandse successen en teleurstellingen op de Olympische Winterspelen van Sotsji 2014 won hij eveneens de eerste prijs.

Fotojournalist Robin Utrecht won de derde prijs in de categorie Binnenlands Nieuws Serie met zijn fotoreportage over de Zwarte Piet protesten tijdens de intocht in Gouda.

Nationale portretprijs / Vernieuwende fotojournalistiek

De Nationale Portretprijs – dit jaar waren vijf fotografen genomineerd – ging naar Gerard Wessel voor zijn klassieke zwart-wit portret van actrice Katja Römer-Schuurman. De Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek – een aanmoedigingsprijs waarmee het bestuur van de Zilveren Camera vernieuwende vormen binnen de fotografie wil stimuleren – ging naar Eefje Blankevoort en Anoek Steketee voor Love Radio, een project dat, twintig jaar na de genocide, het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda vertelt.

Uit de inzendingen van 664 deelnemers werden in totaal 5397 beelden in zeven categorieën ingestuurd. De expositie is dit jaar t/m 9 maart te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Wat maakt het werk van Crom bijzonder? NRC-mediaredacteur Rosan Hollak:

“Dat dit jaar het winnende beeld naar een foto van de ramp met MH17 gaat, is niet verwonderlijk, want zelden werd Nederland geconfronteerd met een ramp op zo’n grote schaal. Dat de winnaar Pierre Crom is, is ook niet verwonderlijk, want hij was al in Oost-Oekraïne toen het vliegtuig crashte. Maar dat hij de prijs heeft gewonnen is te danken aan de kwaliteit van zijn foto’s en vooral zijn volhardendheid. Want in juli was Pierre Crom meteen op de rampplek, maar hij keerde ook eind oktober terug en legde opnieuw van alles vast. Van het ruimen van puin tot aan het bergen van brokstukken.”

Lees ook uit het archief van NRC Handelsblad (€): Er liggen botten, ze ophalen is te gevaarlijk, een verslag van Pierre Crom op de rampplek.